Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, cere Primariei si Consiliului Local (CL) Timisoara sa-si manifeste dreptul de preemptiune in cazul imobilelor cu valoare de patrimoniu din oras, deoarece s-au pierdut foarte multe astfel de cladiri, fie din neglijenta, fie din incompetenta.
Printr-un astfel de gest, Asociatia "Memorialul Revolutiei" din Timisoara, care gazduieste unicul Muzeu al Comunismului din Romania, a ramas fara sediu, deoarece imobilul retrocedat a fost vandut unei persoane care doreste sa deschida acolo o afacere.
Prefectura si-a exercitat dreptul de preemptiune, dar a pierdut in instanta. "Primaria Timisoara trebuia sa faca, pentru tot ce inseamna cladiri monument in arii protejate, o notificare la Directia de Cultura, sa intrebe daca e monument protejat, si imediat sa treaca in cartea funciara a acelei cladiri, dupa retrocedare, ca acela este monument istoric sau ca este cladire aflata in arie protejata si se bucura de acelasi regim juridic ca si monumentele istorice", a declarat prefectul. Acesta afirma ca autoritatile locale nu au facut nimic in acest sens, dar municipalitatea ar putea salva situatia daca ar incepe aceste demersuri macar acum. "Exista imobile care se bucura de acel regim de 10 ani de interdictie a vanzarii dupa ce au fost cumparate. Acest termen incepe sa treaca. Cine a cumparat, merge la notar cu persoana cu care a incheiat promisiune de vanzare-cumparare si ar trebui ca Primaria sa intervina inainte si sa noteze in CF ca sunt ori monumente istorice, ca macar acum sa isi exercite dreptul de preemptiune", a mai explicat Draganescu. Sursele de finantare ar urma sa vina de la bugetul de stat.