20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefectii de bani gata

Prefectii de bani gata

Cei mai bogati prefecti din Transilvania sunt, totodata, si oameni de afaceri care „invart” miliarde, cum este cel de la Alba, Cosmin Covaciu, sau jucatori la bursa, cum este cel de la Cluj, Alin Tise. Acestia au devenit functionari publici si au trebuit sa renunte la o parte din activitatile prin care si-au castigat averile.
Spre exemplu, Tise a renuntat la avocatura, care ii aducea peste doua miliarde lei anual, pentru a deveni functionar public, pe un salariu de bugetar, de cateva ori mai mic. Majoritatea au reusit sa prospere mai ales in ultimii ani. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, si-a terminat casa anul trecut.

Tise, intre pasiunea pentru bursa si investitiile imobiliare

Prefectul de Cluj, Alin Tise, este proabil cel mai bogat reprezentant al Guvernului din zona Transilvaniei. Intr-un timp relativ scurt, acesta a adunat o avere frumoasa. In declaratia sa de avere se „inghesuie” case, masini, terenuri si actiuni la diferite firme. Intre 2002 si 2004, actualul sef al Prefecturii a trait una dintre cele mai prospere perioade din viata sa.
In numai trei ani, Tise a reusit sa cumpere trei suprafete de teren in-travilan in Cluj-Napoca, pe care le stapaneste singur sau in coproprietate. El mai este proprietarul a cinci apartamente si o casa de locuit. Casa si patru dintre apartamente se afla in Cluj-Napoca si au fost cumparate, de asemenea, intre anii 2002 si 2004. Cel de-al cincilea apartament, pe care prefectul il detine in proportie de 1/4, a fost mostenit in anul 1994 si se afla in Hunedoara.
Valoarea de impozitare a imobilelor este destul de mica, dar acestea valoreaza in mod real cu mult mai mult, avand in vedere ca piata imobiliara din „capitala” Ardealului este una dintre cele mai scumpe din tara. Spre exemplu, valoarea de impozitare a casei prefectului, cumparata in 2002, este de 302 milioane de lei, in conditiile in care preturile de piata sunt mult mai mari.
Un alt imobil pe care il detinea Alin Tise a fost vandut de acesta in 2005, cu suma de 15.000 de euro. Prefectul este si un jucator la bursa. Pe parcursul anului 2005 a vandut patru pachete de actiuni valorand cateva sute de milioane.
Cu toate acestea, conform propriei declaratii de avere, prefectul nu are nici un cont la banca. Din acest punct de vedere, singura legatura cu bancile a lui Alin Tise par a fi cele doua imprumuturi pe care le-a facut in 2003 si 2004: unul de 22.280 de dolari, la Banca „Transilvania”, si altul de 53.780 de euro la „Imocredit”. Prefectul are timp sa le plateasca, termenul scadent fiind in 2013, respectiv in 2019.
Alin Tise este finul presedintelui PD Emil Boc, care este si primarul municipiului Cluj-Napoca. Veniturile familiei prefectului au constat, in anul care a trecut, din incasarile cabinetului de avocatura al lui Tise, peste doua miliarde lei, indemnizatia de consilier local a acestuia, aproximativ 18 milioane, salariul sotiei acestuia, Camelia, aproape 120 de milioane, tranzactii cu actiuni, 115 milioane si chirii in valoare totala de 3.600 de euro. Acum acesta este suspendat din calitatea sa de avocat, fiind incompatibil cu functia pe care o detine in fruntea Prefecturii.

Draganescu – doua hectare

Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, nu este nici el un personaj sarac. Acesta are si el doua terenuri situate in intravilan, cumparate in anul 2002 si 2004, precum si doua hectare de teren agricol, cumparat in urma cu doi ani. De asemenea, anul trecut, acesta si-a terminat casa de la Dumbravita, in suprafata de 260 de metri patrati, pe care o detine in proportie de 50 la suta.
Tot anul trecut, Draganescu si-a vandut doua masini in valoare de 350 de milioane de lei, respectiv 19.000 de euro. In declaratia de avere a acestuia se regaseste si un imprumut in valoare de 14.000 de euro, pe care l-a acordat unei persoane fizice. Potrivit declaratiei de avere, prefectul este singurul din familia sa care a a adus bani in casa, aproximativ 300 de milioane din salariul sau de inalt functionar public.
In schimb, prefectul de Arad, Cristian Stragea, nu este printre cei mai bogati reprezentanti ai Guvernului in teritoriu. Totusi el are trei masini, un „Suzuki”, cumparat din 2001, si doua Dacii vechi, fabricate in urma cu mai bine de 26 de ani. Sotia sa a primit, anul trecut, ca donatie, un apartament de 78 de metri patrati, de altfel singurul imobil pe care il detine familia. Stragea are datorii la trei banci, in valoare totala de 8.000 de euro.

Cosmin Covaciu – prefectul care jongleaza cu miliardele

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, are o avere de invidiat. O casa in valoare de cateva miliarde de lei, actiuni la societati foarte profitabile, plus o sotie judecator, fac din Covaciu unul dintre cei mai bogati reprezentanti ai Guvernului din tara. El are un teren agricol in suprafata ceva mai mare de un hectar, o casa de locuit construita in cel mai select cartier din Alba Iulia, dar si un imprumut contractat la o banca comerciala in valoare de 40.000 de dolari.
Valoarea actiunilor pe care le are prefectul la doua societati comerciale cu obiect de activitate in domeniul portelanului se cifreaza la mai mult de 6 miliarde lei vechi. Familia Covaciu a avut, in 2005, venituri totale din salarii de peste 700 milioane lei.
Potrivit declaratiei de avere, Covaciu are actiuni la trei firme: SC „Manufactura IPEC” SA, unde detine un procent de 30 la suta din capitalul social; SC „Industrial IPEC” SA, la care procentul de actiuni detinute este de 50 la suta, si „C&C Keramika”, unde participa, de asemenea, cu un procent de 50 la suta din venituri si pierderi. De altfel, inainte de a fi numit prefect, Covaciu a lucrat pentru aceste societati.
Seful Institutiei Prefectului din judetul Hunedoara, Cristian Vladu, are si el terenuri, case, o masina si actiuni la doua societati comerciale. Acesta a concesionat 500 metri patrati de teren pe Insula Ostrov – Moldova Noua din judetul Caras-Severin.
Vladu este proprietarul a doua case de locuit si a unui apartament, doua imobile fiind in Simeria, iar al treilea in Timisoara. El conduce un autoturism Opel, el vanzand, in 2005, un Audi pe care a obtinut 8.000 de euro. Veniturile familiei Vladu au fost anul trecut de aproximativ 470 milioane de lei. In declaratia de interese, prefectul a precizat ca are pachete de actiuni la societatile „Reva” SA Simeria si „Marutim” SA Timisoara, valoarea acestora nefiind, insa, foarte importanta.
Nici despre prefectul judetului Sibiu, Ion Ariton, nu se poate spune ca este sarac. Dimpotriva. Astfel, acesta are un apartament si o casa de locuit in Sibiu, respectiv o casa de vacanta. Ariton conduce un Mercedes si este proprietarul unor actiuni in valoare de 1,5 miliarde lei vechi la Banca „Carpatica”.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...
Ultima oră
Pe aceeași temă