Fermierii din judeţul Tulcea modernizează podgoriile cu fonduri structurale atrase de la Uniunea Europeană. Luminiţa Răileanu, director executiv al Direcţiei Agricole Tulcea, a declarat că din 2007, de când sunt disponibile fondurile europene structurale în cadrul Programului Agricol Comunitar, viticultorii din podgoriile Sarica Niculiţel şi Babadag au accesat astfel de fonduri şi au refăcut plantaţiile de viţă-de-vie pe aproape 1.000 de hectare.
„Respectivii fermieri au accesat fonduri europene pentru restructurarea podgoriilor care însumează aproximativ 4 milioane de euro. Refacerea plantaţiilor viticole din nordul Dobrogei va continua în anii următori mai intens pentru că firmele cu profil viticol din judeţ au proiecte de reconversie a plantaţiilor pentru alte mii de hectare”, a declarat acesta. Elena Pop, inspector de specialitate la Direcţia Agricolă Tulcea, spune că „refacerea viilor din judeţul Tulcea ar fi mai rapidă dacă ar exista butaşi din soiurile de viţă-de-vie care se pretează în această zonă. Pepinierele viticole de la Niculiţel şi din alte localităţi tulcene au fost desfiinţate imediat după 1989, iar fermierii aduc acum butaşi pentru refacerea viilor din Italia, Spania sau Franţa”.
Aceste investiţii au ca obiectiv producerea vinurilor pentru export pe pieţele din vestul Europei pe care le-au deţinut producătorii de vin din Niculiţel, dar le-au pierdut în ultimii ani dat fiind că producţia de vin realizată aici a fost tot mai mică. După preluarea plantaţiilor de o firmă din Spania, noul proprietar a investit câteva milioane de euro pentru refacerea potenţialului productiv al viilor. O treime din plantaţie a fost refăcută în ultimii trei ani, investiţia urmând să fie finalizată peste doi ani.