0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialPoarta de intrare a contrafacutelor

Poarta de intrare a contrafacutelor

Marfurile contrafacute fac parte din viata noastra de zi cu zi. Ele au invadat pietele, dar si magazinele cu pretentii. Specialistii incearca, de ani de zile, sa limiteze acest flagel, care afecteaza atat cumparatorul, cat si producatorii autentici si bugetul de stat. Expertii spun ca apropiata integrare in Uniunea Europeana va mai diminua fenomenul.

Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) a inaugurat, ieri, cea de-a patra editie a Conferintei Internationale pentru Combaterea Contrafacerilor, care se desfasoara pana pe 13 octombrie, in Constanta. Evenimentul, care a debutat in sala de conferinte a hotelului Bulevard, este unul dintre cele mai importante din domeniul contrafacerilor, pirateriei si falsului. In cadrul conferintei sunt dezbatute masurile de prevenire, identificare si combatere ale acestora, implicatiile economice si efectele contrafacerilor, atat asupra consumatorilor, cat si a comerciantilor si producatorilor. La manifestare participa numeroase branduri de renume din tara si strainatate, precum si reprezentanti ai institutiilor implicate in combaterea contrafacerilor: Directia Generala a Finantelor Publice, Garda Financiara, Vama, Politie, Politia de Frontiera, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

Saracia, explicatie neconvingatoare

In cuvantul de deschidere, Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, a declarat ca fenomenul are ca principale reprezentari pe piata copierea, inlocuirea, falsificarea, specula si kitschul. Acesta a precizat ca, desi la nivel declarativ contrafacerea este condamnata, la nivel faptic ea este acceptata, in contextul economic actual. Explicatia oferita cel mai adesea este nivelul scazut al puterii de cumparare a populatiei. Oamenii apeleaza la produse contrafacute pentru ca pur si simplu nu-si pot permite originalul. Exista si o serie intreaga de alte judecati care permit inflorirea fenomenului, cum ar fi lipsa de educatie, puternica orientare spre profit a firmelor care produc obiecte contrafacute, accesibilitatea acestor produse, care pot fi gasite la aproape orice colt de strada, dar si in cele mai importante piete si magazine din orase.

Portret-robot

Portretul-robot al cumparatorului unor astfel de produse este, in aceste conditii, usor de schitat. Este cetateanul cu venituri scazute, care se ghideaza dupa principiul „sunt prea sarac pentru a-mi permite lucruri scumpe”. El lasa astfel deo-parte bine cunoscuta si inteleapta deviza „sunt prea sarac pentru a-mi cumpara… lucruri ieftine”.

Efecte trilaterale

Principalul efect al comertului cu marfuri contrafacute vizeaza sanatatea populatiei. Toate aceste produse, fie ca este vorba despre imbracaminte, parfumuri sau aparatura electrica, pun practic in pericol integritatea corporala si, in unele cazuri, chiar viata cumparatorilor. Exista si alte efecte, care se rasfrang asupra agentilor economici care produc marfurile originale. Acestia au de suferit atat din cauza scaderii increderii consumatorilor in ei, cat si din punct de vedere financiar, prin scaderea incasarilor. Un alt perdant este bugetul de stat, care este diminuat prin neplata taxelor si impozitelor corespunzatoare. Perioada cea mai propice marfurilor contrafacute este cea cu cateva saptamani inainte de Craciun si de Paste, cand incepe goana dupa cadouri. O alta perioada de varf este cea a sezonului estival, cand comercianti din toata tara iau cu asalt litoralul, in speranta unui castig cat mai usor.

Marfuri confiscate in valoare de 3,5 milioane euro

Fenomenul contrafacerii a crescut, in fiecare an, cu aproximativ 300%, la granitele cu tarile Uniunii Europene. In primele opt luni ale anului, Inspectoratul General al Politiei Romane a finalizat un numar de 5.733 de dosare pentru trafic de produse piratate. Politia de Frontiera a instrumentat, de asemenea, 180 de dosare. Numarul total al infractiunilor consemnate in acest domeniu, in primele opt luni, depaseste 6.500. In aceste spete sunt cercetate 4.800 de persoane. Volumul bunurilor confiscate se ridica la 3,5 milioane de euro.

Deosebiri principale

Specialistii spun ca marfurile contrafacute se deosebesc de cele originale prin patru aspecte: eticheta, ambalaj, pret, certificat de garantie. Eticheta trebuie sa contina toate elementele de siguranta, pretul este mai mare decat al contrafacutelor, ambalajul este specific, iar certificatul de garantie trebuie sa fie tradus in limba romana si sa contina stampilele originale ale producatorului.

China, in top

Tara care produce cele mai multe marfuri contrafacute ramane, in continuare, China. Aproximativ 60% din marfurile contrafacute care intra in tara prin Portul Constanta provin din China. Pe locul al doilea se situeaza Turcia, cu 25% din numarul total de marfuri, clasamentul fiind completat de Bulgaria (4%) si Emiratele Arabe Unite (3%). Majoritarea marfurilor chinezesti intra in tara fie cu ajutorul containerelor, prin Portul Constanta, fie cu avionul. Cele mai falsificate produse sunt textilele, incaltamintea, dar si echipamentele telefoanelor mobile.

Frauda electronica

Un domeniu in plina „afirmare” este frauda comisa cu ajutorul internetului. Chiar in Romania a aparut, in acest an, un caz deosebit de interesant, care ar trebuie sa traga un serios semnal de alarma. Este vorba de aparitia unei pagini de internet false, care reproducea foarte bine site-ul Bancii Nationale Romane. Aici, oamenii erau indemnati sa-si divulge o serie de date personale si sa doneze bani sinistratilor. Banii ajungeau insa in mainile unor infractori.

Pedepse mai aspre

Integrarea in Uniunea Europeana va aduce o „schimbare de macaz” in domeniul produselor contrafacute. Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Romane Anti-Contrafacere, spune ca vremea avertismentelor si a steguletelor, galbene sau rosii, s-a terminat. Dupa 1 ianuarie 2007, greselile se vor plati scump, cu bani sau privare de libertate.
Astfel, discutam despre pedepse cu inchisoare de la patru la zece ani sau cu amenzi fabuloase pentru Romania, de pana la 100.000 de euro.

Distrugerea produselor

Conferinta Internationala pentru Combaterea Contrafacerilor continua astazi, cand au loc prezentari sustinute de reprezentantii Companiei Nationale Imprimeria Nationala SA si lucrari deschise privind rolul tiparului de securitate in combaterea contrafacerilor. Ziua se va incheia in Medgidia, unde la ora 17.00 este programata o distrugere de produse contrafacute. Lucrarile conferintei se vor incheia maine, cand au loc lucrarile comune ale Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor si ale Asociatiei Romane Anti-Contrafacere REACT Romania.

Cele mai citite

Atenție la retragerile de numerar de la bancomat: ANAF poate verifica sursa banilor

Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare Românii care retrag...

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...

Putin împlinește 25 de ani de domnie absolută pe 31 decembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă