Oierii banateni isi pastreaza traditiile, chiar daca ele nu respecta normele veterinare europene
In ritm de muzica populara, cu gandul la balmosul care fierbea in ceaun, la berea rece din frigidere si la clatitele cu branza aranjate pe o masa de sub dud, banatenii s-au intrecut la concursuri de jupuire a mieilor si tuns de oi.
Asociatia Judeteana de Ovine si Caprine "Ovis Banatim" a strans, sambata, la Giarmata, cateva zeci de persoane, cu ocazia unor concursuri de jupuire a mieilor si de tuns oi. Manifestarea a fost insotita de muzica populara, miros de gratar si branzeturi, dar a avut si un iz politic.
Petrecerea a inceput tarziu. Cel mai asteptat a fost primarul comunei, Gavril Rosiianu, care a dat startul competitiilor cu o intarziere de peste o ora si jumatate. Trei concurenti, printre care s-a aflat o femeie, s-au incumetat sa isi testeze indemanarea in jupuirea unui miel. Jeni Hrebenciuc, din localitatea Covaci, a iesit, insa, pe ultimul loc. Nicolae Ban din Teremia Mare a fost cel mai indemanatic in a curma viata mielului si a-l transforma, in circa 10 minute, in carne pentru gratar, urmat indeaproape de Gheorghe Brancu, din Saravale. Competitia s-a mutat apoi la tunsul oilor, unde castigator a fost Felician Doicear. "Fac meseria asta din ’80. Intr-o ora pot sa tund intre 15 si 20 de ovine, depinde si de ele", ne-a spus barbatul.
Ciobanii banateni se plang, insa, ca nu prea mai au nici un profit din cresterea oilor. "Eu am 600 de oi la Periam. Am chemat tiganii sa le tunda si le-am dat lana, pentru ca nu aveam ce face cu ea. Lana se vinde cu 7.000 lei vechi pe kilogram, dar nu o vrea nimeni. Nici cu laptele si branza nu facem mare lucru, pentru ca multa lume tine regim. Ar trebui sa ne reprofilam pe alte produse lactate, cum ar fi iaurturile, dar nu avem bani sa cumparam aparatura ca in UE. Ar insemna sa vindem toate oile. Fiul meu a renuntat sa ma mai ajute la ferma. Pleaca in Franta, unde va avea salariu de 3.000 de euro", a spus fermierul Ion Cozma.
Timisul, campion la oi
Specialistii in domeniu anunta, insa, profituri enorme pentru Romania din cresterea ovinelor. "Nici un sector zootehnic nu aduce atata valuta cat exportul de miei. Anual, in Romania intra 60-70 de milioane de euro din export. Se exporta in Grecia, Croatia, Italia, Spania si Portugalia", a spus Ioan Padeanu, profesor la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din Timisoara.
Timisul este pe primul loc pe tara la numarul de ovine, cu circa 900.000 de capete, cifra echivalenta cu numarul de ovine din toata Ungaria sau Serbia. Profesorul universitar a cerut ajutorul politicienilor, mai ales ca la manifestare a luat parte si deputatul PLD, Viorel Oancea. Padeanu vrea sa organizeze, la Timisoara, un congres al oierilor.