Artistul maghiar care a copilărit la Cluj a dobândit faimă mondială prin instantaneele sale realizate în toate colţurile lumii.
Peter Korniss a plecat din Cluj la 12 ani, când familia sa s-a mutat la Budapesta. Copilăria şi-a petrecut-o lângă Muzeul Naţional de Artă, pe strada Iuliu Maniu la numărul 2. La acea vreme, nu se gândea, probabil, că va ajunge o personalitate în domeniul fotografiei şi nici că lucrările sale vor fi admirate cu succes în instituţia care se învecina cu casa în care locuia. Se întoarce în oraşul natal de câte ori are ocazia, cu toate astea, până anul acesta nu a fost invitat să îşi expună lucrările. A făcut din fotografie o profesie încă de la început, când s-a angajat într-un atelier fotografic. Pasiunea pentru artă s-a născut însă pe parcurs. În timp ce povesteşte nu se departe de aparatul de fotografiat, zâmbeşte mult şi caută imagini care pentru privitorul simpulu pot părea banale. E ritmul lui, lucrează şi vorbeşte.
În 1987 i s-a cerut de revista GEO să facă nişte reportaje despre Transilvania. Pentru francezi, era interesant cum arătau acele sate şi de ce trebuiau distruse de către comunişti. Cu aceste materiale a intrat „oficial” în breasla internaţională. Într-o zi a primit un telefon de la Washington. „Vroiau un reportaj despre câinii de la stână. Era în anii ‚90. Nu ştiam care sunt rasele de câni care „lucrează” cu ciobanii. Făceau un număr special pe tema asta. Mi-au dictat la telefon cinci rase de câini. Aşa a început colaborarea cu National Geographic” spune amuzat artistul. Premul Pulitzer Memorial l-a primit din partea familiei Pulitzer din SUA dar mai aproape de suflet îi este Premiul Kossuth, cu atât mai mult cu cât el a fost primul fotograf încununat cu această distincţie. „Acum aproape 41 de ani am surprins o nuntă (arată spre o fotografie expusă). Aici este băiatul acestei mirese, acum e mare, a trecut de vârsta adolescenţei. Au venit şi ei la expoziţie, alături de tânăra pe care am botezat-o cu muţi ani în urmă. A fost o surpriză extraordinară” adaugă cu emoţie Peter Korniss.