Crescători de animale, procesatori, medici veterinari, comercianţi, conducerea judeţului, locuitori ai bazinului Dornelor dar şi turişti şi-au dat întâlnire ieri la Casa Muntelui din Vatra Dornei. Malurile şi albia râului Bistriţa au fost curaţate de membrii Clubului Eco Dorna, conduşi de preşedintele acesteia, doctorul Petrea Dulgheru. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prezent ieri la manifestare, a declarat că este unul dintre sucevenii care provin din mediul rural, iar agricultura şi satul românesc reprezintă o plasă de siguranţă pentru tot ceea ce se întâmplă în aceste momente de criză.
Peste 2.000 de persoane au fost prezente duminică, în cea de a doua zi a manifestării intitulate: „Ziua muntelui.Ziua apelor curate”, organizată de Consiliul Judeţean şi Colegiul Medicilor Veterinari, de Clubul „Eco Dorna” Vatra Dornei şi firmele Stihl – Germania şi Socar Petroleum – Botoşani. Evenimentul s-a dovedit a fi o reuşită, atât din punct de vedere al organizatorilor, cât şi după spusele participanţilor. Crescători de animale, procesatori, medici veterinari, comercianţi, conducerea judeţului, locuitori ai bazinului Dornelor dar şi turişti şi-au dat întâlnire ieri la Casa Muntelui din Vatra Dornei. Manifestarea a debutat sâmbătă, 1 octombrie, cu ecologizarea râului Bistriţa, fiind implicaţi foarte mulţi voluntari, din diferite domenii de activitate, cu implicarea primăriilor şi a silvicultorilor din localităţile situate între Cârlibaba şi Broşteni.
Tot sâmbătă s-a desfăşurat şi Cupa ecologiştilor la pescuit păstrăv. Trebuie precziat că una dintre preocupările Clubului Eco Dorna este implicarea în acţiuni de ecologizare a zonei ,iar la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul acestui eveniment, s-a desfăşurat o a doua acţiune de ecologizare a zonei. Potrivit preşedinteleui Clubului Eco Dorna, doctorul Petrea Dulgheru, prima acţiune de ecologizare a râului Bistriţa s-a desfăşurat în luna august, demarând de la locul unde izvorăşte Bistriţa până la Cârlibaba. „La acţiunea de curăţire am inclus şi afluenţii acestui râu. Au fost adunate aproximativ 100 tone de gunoaie, ceea ce este îngrijorător. Această acţiune încearcă să dezvolte o atitudine responsabilă faţă de mediu a locuitorilor din zonă, să-i facă să devină conştienţi de importanţa păstrării curate a mediului în care trăiesc, respectiv a protejării resurselor de apă. Mulţumim tuturor persoanelor care s-au implicat, dând astfel un exemplu de comportament responsabil faţă de mediu” , a spus dr. Petrea Dulgheru.
Duminică, programul a demarat cu Cupa ecologiştilor la ciclism şi lansarea Clubului „Eco Dorna”. Participanţilor li s-a oferit o demonstraţie hipică, la care au fost prezentaţi cai de rasă Shagya Arab de la Herghelia Rădăuţi.
Punctele de atracţie al zilei de ieri au fost lansarea simultantă a „Cupei campionilor”, eveniment ce a inclus un traseu care a fost parcurs de la Vatra Dornei la Suceava de zeci de porumbei voiajori (conduşi de un exemplar fost campion naţional în 2009), de un aparat de zbor uşor, pilotat de Dan Mitric, şi de o maşină de teren. Organizatorii au vrut să vadă cine parcurge cel mai repede acest traseu, porumbeii, avionul sau autoturismul de teren. Totodată, la Casa Muntelui au avut loc expoziţii de bovine, cabaline, ovine şi câini, produse agro-alimentare, legume şi fructe, utilaje agricole şi forestiere, precum şi furaje pentru animale.
Atmosfera a fost întreţinută şi un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” şi a invitaţilor săi.
Totodată, organizatorii au acordat premii câştigătorilor concursurilor de ciclism, celui care a adunat cea mai mare cantitate de deşeuri, celui care a avut cel mai bun timp pe traseul Vatra Dornei-Suceava.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este unul dintre sucevenii care provin din mediul rural, iar agricultura şi satul românesc reprezintă o plasă de siguranţă pentru tot ceea ce se întâmplă în aceste momente de criză. Mesajul transmis de şeful administraţiei judeţene a fost de încurajare a înfiinţării fermelor pentru a creşte efectivele de animale în zona de munte. „Zona defavorizată de munte a fost sprijinită de Guvern prin subvenţii, iar oamenii acestor locuri ştiu cum să investească, în rase şi în păşune. Această zonă a cunoscut o dezvoltare în ultimii ani şi asta se vede dacă ne uităm în jur. Îi îndemnăm pe tineri, şi nu numai, să înfiinţeze ferme de bovine. În gospodăria ţărănească efectivele de animale sunt în scădere şi trebuie să încurajăm oamenii să crească ovine şi bovine. În zona de munte subvenţia a fost până la 350 euro pe hectar, iar în acest an subveţiile au venit la timp. A fost deschis şi un abator, dar de o capacitate mai mică, în zona de munte pentru ca oamenii să nu mai meargă până la Suceava pentru a preda un animal. Sigur că fermierii şi locuitorii satelor trebuie să fie informaţi la timp asupra a tot ceea ce se întâmplă în agricultură, să afle ultimele noutăţi.”, a spus şeful administraţiei judeţene.
La rândul său, deputatul PDL Dumitru Pardău a apreciat iniţiativa organizării unei astfel de manifestări, inclusiv acţiunea de ecologizare la care au participat numeroşi voluntari. „Acţiunea a fost o reuşită şi trebuie să arătăm că în zona Dornelor oamenii sunt primitori şi gospodari”, a spus parlamentarul sucevean.
Sărbătoarea a fost onorată şi de prezenţa IPS Teodosie Tomitanul, arhiepiscop al Tomisului. „Să contribuim la menţinerea acestui ţinut. E o datorie sfântă să facem ca această zonă să fie cât mai curată, să avem produse ecologice şi să să atragem atenţia că mediul înconjurător să fie păstrat curat” a spus IPS Teodosie Tomitanul.
Între participanţii la expoziţia de animale organizată la Casa Muntelui a fost şi primarul comunei Moara, Mihai Prodaniuc care deţine o fermă populată cu vite rasa Charolaise dar şi preşedintele Uniunii Fermierilor din Bucovina „Piatra {oimului”, Ion Piticari, din Câmpulung Moldovenesc, care a adus la manifestare câteva exemplare de bovine aparţinând rasei Bălţata Românească. „E o manifestare binevenită pentru crescătorii de animale, este un punct de întâlnire între fermieri şi cei din alte sate. Putem să schimbăm păreri, să achiziţionăm alte exemplare de rasă şi chiar au fost manifestări la care am vândut animale”, ne-a spus Ion Piticari.
Doctorul Petrea Dulgheru, principalul organizator al evenimentului, a ţinut să aducă în atenţia participanţilor că ecologizarea este prioritară pentru zona Dornelor, că aerul şi apa sunt evenţiale pentru cei care locuiesc pe aceste locuri, dar şi pentru atragerea turişilor. „Clubul Eco Dorna îşi propune să sensibilizeze populaţia şi să păstreze apele curate . „Apa şi aerul sunt esenţiale pentru mediul înconjurător. Este valuta forte pentru această zonă”, a spus preşedinele Clubului Eco Dorna, Petrea Dulgheru.