BIHOR. Serviciul de Cercetare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor, impreuna cu Parchetul de pe langa Tribunal, are in lucru peste 120 de dosare ale unor deportati. Autoritatile suspecteaza mai multe persoane, care au reusit sa isi castige acest titlu, de inselaciune.
Reprezentantii Casei Judetene de Pensii sustin ca numarul etnicilor maghiari care beneficiaza de facilitatile obtinute prin lege, avand acest statut, a crescut foarte mult in ultima perioada. Conform Legii 189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata din 6 martie 1945, precum si a celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, precum si a Legii 309/2002 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, persoanele care reusesc sa obtina acest statut are dreptul la o indemnizatie lunara plus alte beneficii.
In cadrul CJP exista o comisie ce stabileste care sunt persoanele care pot primi acest statut. Intrucat comisia nu are o baza de informatii prin intermediul careia sa poata sa verifice datele primite de la persoanele care solicita acest lucru, o parte din dosarele aprobate pana acum se afla sub semnul intrebarii. Reprezentantii Casei de Pensii au mentionat ca nu exista o evidenta clara in ceea ce priveste jurisdictia teritoriala a localitatilor care in perioada 1940-1945 se situau in zonele de frontiera, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care situatia nu este foarte clara in cazul deportatilor.