-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPeste 1.000 de angajaţi din şcolile sucevene, obligaţi să restituie sporul de...

Peste 1.000 de angajaţi din şcolile sucevene, obligaţi să restituie sporul de ecran

De la câteva milioane la până la zeci de milioane de lei vechi vor fi trase de pe statul de plată înapoi de la cei care au încasat în ultimii trei ani şi jumătate sporuri pentru lucrul pe calculator mai mari de 15% u în această situaţie se află angajaţii din 90% dintre unităţile de învăţământ din judeţ, apreciază Curtea de Conturi Suceava u „tot ce este legal să se dea, tot ce nu este legal să nu se dea”, declară liderul Sindicatului din învăţământul preuniversitar Bucovina, Gheorghe Şorodoc u banii vor fi ceruţi înapoi de primării, ca ordonatori principali de credite în urma auditului realizat de Curtea de Conturi

Cel puţin 1.000 de angajaţi din sistemul de învătământ preuniversitar sucevean, este vorba despre directori, contabili, secretari, profesori de informatică ori ingineri de sistem, vor trebui să restituie până la ultimul leu banii primiţi în ultimii trei ani şi jumătate în contul „sporului de ecran”, care s-au acordat în cuantum mai mare de 15%, aşa cum este prevăzut într-o Hotărâre de Guvern cu numărul 281 din anul 1993 care stabileşte limita maximă în care se pot acorda sporuri pentru condiţii deosebite de muncă. Actul normativ este în vigoare, dar nu a fost luat în seamă în cadrul negocierilor purtate în interiorul sistemului de învăţământ judeţean, stabilindu-se ca începând cu luna mai a anului 2008 să se acorde sporuri de ecran în cuantum de până la 30% din salariul tarifar. Curtea de Conturi, în urma verificărilor efectuate la primării şi la unităţile de învăţământ preuniversitar arondate a stabilit că toţi banii care au fost încasaţi de categoriile de lucrători din sistem amintite anterior, peste limita legală de 15% din salariul tarifar, vor trebui returnaţi.

Diferenţa dintre procentul acordat şi cel legal, de 15%, a fost imputată

Prezentăm mai întâi punctul de vedere al Curţii de Conturi, care a auditat (verificat) modul de cheltuire a banului public, inclusiv cheltuielile de personal efectuate din bugetele locale, inclusiv la ordonatorii tertiari de credite finanţaţi din aceste bugete, cum este cazul unităţilor de învăţământ. Referitor la sporul de ecran, acesta s-a acordat într-un procent mai mare decât cel legal de 15%, ajungându-se în anumite situaţii şi până la 30% din salariul tarifar. Diferenţa dintre procentul acordat şi cel legal a fost imputată. Pe de altă parte, sporul de ecran este un spor de condiţii deosebite de muncă iar conducătorul unităţii este obligat să înlăture pericolul care generează aceste condiţii deosebite ceea ce nu întâmplat. În paranteză, putem spune că aceşti conducători de unităţi, respectiv directorii de şcoli au fost cei dintâi care s-au înscris pe lista beneficiarilor de asemenea suplimente financiare.

După finalizarea actului de audit de către Curtea de Conturi, primăriile vor fi notificate pentru dimensionare corectă a prejudiciului reprezentând cheltuieli nelegale şi recuperarea acestuia. Astfel de situaţii se regăsesc în 90% din unităţile şcolare verificate până acum de Curtea de Conturi, în urma efectuării auditului asupra a 75% dintre acestea. Un exemplu pozitiv dar foarte rar – în comuna Preuteşti s-a procedat corect, sporul de ecran s-a acordat în limita a 15% prevăzută de lege. Întrebarea retorică a celor de la Curtea de Conturi – de unde au ştiut cei de la Preuteşti cum trebuie aplicată legea iar la unităţi şcolare cu ştaif şi prestigiu s-a trecut peste normele legale. Este vorba despre articolul 8, litera C. din HG 281/1993, mai sus amintită ce spune că „pentru condiţii grele de muncă se acordă sporuri de până la 15% din salariul de bază corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”. În fapt, în majoritatea cazurilor, sporurile s-au dat pentru toate cele opt ore lucrate, de aici şi sumele foarte mari, în unele cazuri, care vor trebui restituite.

Cum vor fi luaţi înapoi banii, este uşor de explicat – se vor trage de pe statul de plată în limita a 30% din salariul cuvenit, conform legii. Dacă angajaţii care au beneficiat de astfel de sporuri peste limita maximă legală au şi credite angajate şi nedeclarate în contabilitatea unităţii de învăţământ, aceasta nu mai este treaba Curţii de Conturi, care obligă primăriile ca ordonatori principali să-i execute fără milă.

Liderul sindical Gheorghe Şorodoc: „Tot ce este legal să se dea, tot ce nu este legal, să nu se dea”

Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului din învăţământul preuniversitar Bucovina Rădăuţi, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri sindicali din judeţ, consideră că unde-i lege, nu-i tocmeală. „Tot ce este legal să se dea, tot ce nu este legal, să nu se dea”, a sintetizat el un punct de vedere scurt. Cu părere de rău, el a considerat că măsurile luate de Curtea de Conturi sunt îndreptăţite, fiindcă au în spate un act normativ care nu a fost luat în seamă atunci când s-a decis acordarea „sporului de ecran”.

„Acordarea acestui spor s-a făcut după o procedură prealabilă – investigarea de către medicina muncii a locurilor de muncă cu condiţii periculoase; hotărârea comisiei paritare sindicate – inspectorat privind contractul colectiv de muncă care, după ce a fost adoptat de Ministerul Muncii a devenit lege şi trebuia aplicat; hotărârea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ. Acestea au stat la baza acordării acestor sporuri. Auditul Curţii de conturi va stabili dacă s-a respectat legea anterioară. Cert este că în momentul de faţă, în şcoli nu se dă mai mult de 15% spor de ecran, discuţia este despre ce a fost înainte”, a spus Gheorghe Şorodoc.

Contractul colectiv de muncă prevedea acordarea de sporuri de până la 30%, mai mult decât prevede legea

În judeţul Suceava funcţionează 217 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu alte 631 de structuri adiacente, în total 848 de unităţi şcolare. Sporul de ecran s-a acordat, cum am spus, începând din luna mai a anului 2008 în baza hotărârii luate de comisia paritară IŞJ – Sindicate. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman a arătat că în contractul colectiv de muncă la nivel de învăţământ cu numărul 5521 din 9 ianuarie 2004, reînregistrat cu numărul 596 în data de 22 noiembrie 2007, la articolul 36, alineatul 1, litera d. era precizată o acordare a sporului de ecran de până la 30%. Comisia paritară a hotărât ca fiecare unitate şcolară să decidă în consiliul de administraţie persoanele îndreptăţite să beneficieze de acest spor în funcţie de orarul de muncă în condiţiile respective şi de alte criterii”, a explicat Laura Hacman care a adăugat că în principiu astfel de sporuri s-au acordat personalului auxiliar din secretariat, contabililor, profesorilor de informatică, inginerilor de sistem, altor profesori care utilizează programe informatice precum şi directorilor de şcoli. Desigur, lista beneficiarilor a fost stabilită în baza unor buletine de expertizare emise de Autoritatea de sănătate publică. „Fiecare şcoală a decis în consiliul de administraţie sumele care se acordă şi cei care urmează să beneficieze de acest spor, pe baza criteriilor amintite”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, care apreciază că la nivelul judeţului Suceava circa 1000 de angajaţi ai unităţilor şcolare primesc spor de ecran. Câţi dintre aceştia vor trebui să dea înapoi parte din banii încasaţi în contul acestuia se va stabili definitiv atunci când Curtea de Conturi va finaliza auditul la toate şcolile din judeţ.

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă