19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPericol: urmează o criză acută a apei!

Pericol: urmează o criză acută a apei!

Directorul SC RAJA SA, Felix Stroe, a atras atenţia, la o reuniune a operatorilor de apă din România, că ”apa este petrolul de mâine”.

Operatori ai serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare operatorilor au fost prezenţi, în perioada 10 – 12 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, pentru a participa la cea de-a XV-a ediţie a „Forumului Apei în Bazinul Dunăre – Marea Neagră” – EXPOAPA 2013, eveniment organizat de Asociaţia Română a Apei (ARA) şi Patronatul Apei din România.

La eveniment au fost invitaţi a lua parte reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din ţara noastră, reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai instituţiilor financiare internaţionale şi ai mediului academic. Dintre manifestările importante din cadrul EXPOAPA 2013 amintim organizarea conferinţei tehnico-ştiinţifice “Serviciile de apă şi noile exigenţe energetice” şi a seminarului “Oportunităţi de finanţare a infrastructurii de apă în noul ciclu de programare 2014-2020”; de asemenea, agenda evenimentului a inclus prezentarea celor mai noi tehnologii de apă, canalizare şi epurare în cadrul unei expoziţii moderne. Vizitatorii au avut ocazia, astfel, de a vedea şi afla detalii despre utilaje, echipamente şi instalaţii de apă, de la cele mai simple până la cele industriale.

“Apa este petrolul zilei de mâine”

Constanţa a fost reprezentată la EXPOAPA 2013 de S.C.RAJA S.A., companie de apă care a reuşit peformanţa de a opera în mai multe judeţe ale ţării, dar şi peste hotare. În discursul său, directorul general al S.C.RAJA S.A., Felix Stroe, a atras atenţia asupra necesităţii atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare. „În România implementăm fonduri europene substanţiale pe Axele de Mediu, respectiv pe apă potabilă pentru populaţie, pentru canalizare şi epurare. Nu se poate fără tehnologie şi este păcat să folosim aceste fonduri pe tehnologii vechi, perimate, când ne stau la dispoziţie ultimele cuceriri în ştiinţă şi tehnologie. Este plină expoziţia de noutăţi.

Sunt prezentate tehnologii nepoluatoare care consumă puţină energie, ceea ce este un lucru foarte important. Apa este petrolul zilei de mâine. Dacă politicienii nu vor avea nici de această dată înţelepciune şi nu vor gestiona resursele globului terestru de apă potabilă aşa cum trebuie, este posibil să apară un conflict, iar acesta va fi generat de lipsa de acces a populaţiei globului la apă potabilă. Această criză a apei potabile este o problemă de o importanţă extraordinară care se va manifesta foarte acut în următorii 10 ani, mai repede decât ne aşteptam”, a spus Felix Stroe.

La rândul său, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a vorbit despre nevoia accelerării procesului de realizare a infrastructurii de apă şi canalizare care trebuie realizată în România într-o proporţie de 80% până în 2018. În acest sens, ministrul a lansat un apel către toţi operatorii de apă din România pentru creşterea ritmului de lucru.

 ”Această criză a apei potabile este o problemă de o importanţă extraordinară care se va manifesta foarte acut în următorii 10 ani, mai repede decât ne aşteptam”. Felix Stroe, director general SC RAJA SA.

Semnal de alarmă pentru autorităţi

Un punct comun al dezbaterilor a fost protejarea mediului şi sănătăţii populaţiei prin derularea unui management eficient în domeniul apei, iar un punct forte în acest sens trebuie să fie o bună colaborare între autorităţi şi operatorii de apă. “Uniunea Europeană ne dă foarte mulţi bani ca să aliniem infrastructura românească la standarde europene. Din păcate, nu reuşim performanţa de a absorbi într-o proporţie mulţumitoare aeste fonduri. În ceea ce priveşte Axa de apă şi canalizare, care stă cel mai bine, şi aici avem doar 15% nivel de absorbţie. Până în 2018, 80% din populaţie trebuie să aibă acces la canalizare, la apă de calitate. Vreau să transmit autorităţilor locale, consiliilor locale de comune, de oraşe şi de municipii, faptul că, dacă nu vom realiza acest acces al populaţiei de 80% la canal şi de 100% la apă, folosind bani europeni, Uniunea Europeană ne va amenda zilnic cu amenzi substanţiale, zilnic până când, pe banii lor, autorităţile locale vor face apă şi canalizare”, a precizat directorul S.C. RAJA S.A.

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă