Liderii PD Sibiu au pus ochii pe terenurile Institutului National de Montanologie, pe care vor sa le vanda. Ei sunt nemultumiti de modul in care sunt administrate cele peste 1.000 de hectare aflate inca in patrimoniul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie (fost CEDER SA) din localitatea Cristian si acuza proasta gestionare a acestor suprafete de teren, ce ar putea fi valorificate pe piata imobiliara. Senatorul Nicolae Neagu crede ca acest institut trebuie reorganizat, iar terenurile, acum aflate in paragina, ar urma sa fie retrocedate fostilor proprietari sau valorificate pe piata imobiliara in scopul dezvoltarii intregii zone.
Terenurile statului stau degeaba
Senatorul Neagu a declarat ca aceasta problema i-a fost adusa la cunostinta in urma intalnirilor pe care le-a avut in ultimele zile cu primarii din localitatile din jurul Sibiului, care s-au declarat nemultumiti de modul in care statul se ocupa de administrarea terenurilor ce au apartinut unor foste IAS sau statiuni de cercetare in domeniul agricol-zootehnic. Cazul de la Cristian a fost adus in discutie cu aceasta ocazie. Senatorul democrat nu este singurul politician din judetul Sibiu care descopera recent existenta Institutului de Montanologie de la Cristian si a zestrei imobiliare pe care inca o mai controleaza, la doar opt kilometri distanta de Sibiu. In cursul anului 2005, terenurile institutului, aflat acum intr-o situatie financiara delicata, au fost „ochite” si de catre reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu, care au solicitat si au obtinut, printr-o hotarare de Guvern, peste 51 de hectare de teren din patrimoniul institutului. Suprafata ar fi necesara pentru dezvoltarea aeroportului international de la Sibiu. In timpul mandatului lui Gheorghe Flutur la Ministerul Agriculturii, alte 579 de hectare de teren urmau sa fie preluate la Agentia Domeniilor Statului, printr-un proiect de lege referitor la reorganizarea si finantarea institutelor de cercetare si dezvoltare in domeniile agricol-zootehnic. Primarii comunelor din zona au emis si ei „pretentii teritoriale” asupra terenurilor Institutului de Montanologie, sub pretextul ca sunt presati de solicitari de retrocedare venite din partea unor fosti proprietari. Cu exceptia suprafetelor cedate pentru prelungirea pistei de aterizare a aeroportului din Sibiu, deocamdata, zestrea de pamanturi ale statului de la Cristian a ramas intacta, dar interesele in jurul acestor terenuri se acumuleaza pe zi ce trece.
Prestigiu si datorii
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie de la Cristian a fost infiintat ca institutie publica, aflata in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, prin reorganizarea fostei societati comerciale CEDER SA Cristian, care era de fapt o statiune de cercetare. Pentru ca a preluat si datoriile fostei statiuni, institutul a ajuns in septembrie 2006, sa aiba restante de peste 2,88 milioane de lei noi. Totusi, unitatea se zbate sa ramana pe piata si sa isi diversifice oportunitatile. Depusa in conditii financiare dificile, activitatea de cercetare din cadrul institutului continua si este apreciata de specialisti straini in domeniul montanologiei, asa cum este cazul lui Frank Gaskell, presedintele Asociatiei Euromontana, organizatia europeana pentru cooperare si dezvoltare in zonele montane. Acesta a vizitat Institutul in anul 2006 si a laudat, atunci, eforturile depuse la Cristian.