Conducerea „Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903” (UGIR 1903) a avut o serie de intalniri cu oamenii de afaceri la Deva. Scopul discutiilor a fost constituirea unei noi regiuni de dezvoltare economica, respectiv Regiunea V Vest. Discutiile au fost prezidate de presedintele „UGIR 1903”, Cezar Coraci, care a purtat discutii cu presedintii si vicepresedintii filialelor din Arad, Timis, Caras-Severin, Hunedoara ai Uniunii si cu alti oameni de afaceri.
Cu ocazia intalnirii de ieri a fost aleasa si conducerea noii structuri patronale creata in Regiunea V Vest. In functia de presedinte a fost ales Mihai Olariu, liderul filialei Timis a „UGIR 1903”. Pe langa problemele legate de infiintarea noii structuri patronale si alegerea conducerii acesteia, participantii la intalnire au discutat despre masurile de pregatire ale patronatelor din industrie in vederea aderarii la UE, modalitati de accesare a fondurilor structurale si despre alte probleme cu care se confrunta patronatele din Romania.
Oamenii de afaceri au cazut de acord ca in momentul integrarii in UE se va produce un impact deosebit asupra industriei romanesti. Totodata, membrii „UGIR 1903” doresc ca tara noastra sa nu devina doar o piata de desfacere pentru produsele provenite din statele europene.
De asemenea, patronatul doreste ca industria romaneasca sa se dezvolte. Pentru acest lucru se impun mai multe masuri, cum ar fi reducerea fiscalitatii excesive sau existenta unei stabilitati legislative.
Lipsa programelor guvernamentale privind dezvoltarea industriei, precum si birocratia excesiva nu incurajeaza investitiile, interne sau externe. Tot din aceste cauze, multe proiecte aflate in derulare nu pot fi finalizate, foarte multe fonduri de preaderare fiind in prezent neaccesate.
„Cu cateva luni inainte de aderare, Romania mai are posibilitatea de a cere Comisiei Europene luarea unor serii de masuri pentru reducerea socului la acel moment. Astfel, se pot cere in continuare subventii la energie sau in alte sectoare, singura conditie fiind ca aceste doleante sa fie inaintate pana la finele acestui an. In caz contrar, aceste subventii ar deveni ajutoare de stat, lucru ce contravine aquis-ului comunitar”, a declarat Cezar Coraci.
Reprezentantii „UGIR 1903” urmeaza sa aiba in aceste zile o intalnire cu primul ministru Calin Popescu-Tariceanu, caruia ii vor propune un pact de stabilitate economica, care sa cuprinda si o strategie fiscala coerenta. Romania este unica tara europeana care nu are adoptat un cod fiscal, desi acest lucru trebuia facut inca din luna iulie a anului trecut.
„Daca industria romaneasca nu va avea conditii civilizate de desfasurare a activitatii, iar Guvernul nu va constientiza importanta organizatiilor patronale in cadrul dialogului social, atunci aceasta ramura economica va disparea. Industria trebuie sa aiba sanse de dezvoltare in tara ei nu in alte locuri”, a spus, la randul sau, Mihai Olariu, presedintele Regiunii V Vest a „UGIR 1903”.
Patronatele cer Executivului ca in cadrul Comisiei Economice si Sociale sa existe rapoarte corecte intre participanti: Guvern – Patronat – Sindicat. Din cauza lipsei de dialog nu s-a ajuns la gasirea unor solutii. „UGIR 1903” a inaintat mai multe propuneri de relansare economica si asteapta raspunsurile de la Executiv.