-1.1 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialOperaţie de risc mondial la Cluj

Operaţie de risc mondial la Cluj

Pentru a doua oară în lume, în capitala Transilvaniei a avut loc o intervenţie chirurgicală, prin care o bucată dintr-un rinichi al unei mame a fost ataşată propriei fetiţe.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a intrat, din nou, în atenţia medicinii internaţionale. După ce, în anul 2007, echipa de medici condusă de către şeful acestui institut, Mihai Lucan, a realizat o operaţie, în premieră mondială, de transplant parţial de rinichi de la o mamă la propriul copil, intervenţia a fost repetată ieri.

De data aceasta, pacienta a fost o fetiţă în vârstă de şase ani, care a fost imună la cele şase hemodialize făcute până acum, astfel că singura şansă pentru a mai trăi era respectiva intervenţie chirurgicală. Hemitransplantul de grefă renală, denumirea în termeni medicali, a însemnat scoaterea unui rinichi al mamei, secţionarea sa pe mai bine de un sfert cu ajutorul unui microscop special, iar restul organului a fost transplantat la micuţa pacientă.

„Mint dacă zic că în viaţa mea nu am făcut gesturi disperate, dar acum este mai greu decât oricând. Dacă nu facem această operaţie, fetiţa nu mai are nici o şansă. Hemodializele nu au avut nici un efect, iar acum ficatul nu merge bine deloc, iar inima îi funcţionează doar la 30% din cât ar trebui.
Copilul are 14 kilograme, şase ani, dar arată de trei sau patru, iar mama are 29 de ani şi 54 de kilograme. Aproape de la naştere fetiţa suferă de insuficienţă renală şi a făcut numeroase tratamente din acest motiv. Această boală este o încercare pentru orice doctor, mai ales când este vorba de copii”, a declarat directorul Institutului de Urologie Şi Transplant Renal Cluj, profesorul Mihai Lucan, chirurgul care a condus echipa de medici ce a luat parte la operaţia de ieri, începută în jurul orei 13:00.

În 2007 a fost mai uşor

De numele aceluiaşi doctor se leagă şi succesul precedentei astfel de intervenţii, din urmă cu cinci ani, însă, chiar dacă operaţia a fost făcută pentru prima oară în lume la vremea respectivă, până ieri nimeni nu s-a mai încumetat să încerce aşa ceva.

Mihai Lucan a repetat intervenţia chirugicală, dar a explicat, înainte de operaţia propriu-zisă, de ce acum sunt mai multe riscuri decât în 2007.

„Atunci, copilul era mai activ decât fetiţa de acum, starea sa generală era mult mai bună. Acest caz ne-a fost trimis de la Bucureşti, pentru că niciunde în altă parte în lume nu se face aşa ceva, decât la noi. Operaţia este foarte grea, riscantă, atât pentru pacient, dar şi pentru mine. Riscul meu nu îl iau în considerare pentru că încerc să ajut acest copil disperat. Operaţia de tăiere se face cu microscopul, se scoate rinichiul mamei, se pune pe un platou cu gheaţă şi se reduce din dimensiuni. Cea mai gravă problemă este diferenţa între vasele rinichiului de la mamă şi cele ale copilului. E ca diferenţa de la un deget de adult la un chibrit, vasele mamei sunt de 10 ori mai mari, după care un alt risc este capacitatea inimii copilului de a împinge sângele în mod adecvat în rinichi. În mod normal, nu avem voie să intrăm în operaţie dacă nu avem 60% şanse de reuşită, însă aceste şanse le pune mai mult chirurgul, sunt forţate”, a mai spus medicul clujean. La închiderea ediţiei, operaţia era încă în desfăşurare.

Purtată pe drumuri

Mama şi fetiţa operate ieri la Cluj vin dintr-o localitate din judeţul Ialomiţa şi au fost nevoite să suporte mai multe diagnostice până când a fost aflată boala exactă a copilului. „La început, un doctor ne-a spus că fetiţa are roşu în gât, după care altul ne-a zis că nu are nimic, că este totul în regulă. La un moment dat am fost la Bucureşti şi un doctor de-acolo a venit şi mi-a spus «starea fetiţei este una extrem de gravă». Atunci eram însărcinată în opt luni, cu un alt copil, şi nu mi-a venit să cred ce am auzit. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am găsit această posibilitate la Cluj şi acum vreau să o văd sănătoasă”, a declarat mama fetiţei, cu câteva zeci de minute înainte de a intra în operaţie.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă