Noul volum „Philobiblon” (VIII-IX), publicat de prestigioasa Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca, impresioneaza atat prin dimensiunile lui, cat mai ales prin sumarul extrem de bogat si variat: aproape 600 de pagini cuprinzand 36 de texte, care de care mai interesante. Lucrarea este structurata in patru capitole: „Cultura, carte, societate. Cenzura si bariere libertatii”; „Biblioteconomie – O profesiune in schimbare intr-o economie de tranzitie si hermeneutica bibliothecaria”; „Colectiile speciale ale bibliotecii”; „Miscellanea”.
Fara a ne permite o ierarhizare a valorii temelor abordate, spicuim cateva titluri doar pentru a permite o imagine asupra continutului: Adrian Marino – „Libertate si cenzura in Romania. Inceputurile”; Sidonia Nedianu Grama – „Arca lui Noe sau memoria ca mostenire culturala”; Annemarie Weber – „Copiii romani de etnie germana si literatura pentru copii 1944-1989”; Istvan Kiraly – „Cenzura si timpul fisurat”, din primul capitol. La capitolul „Biblioteconomie” retinem: Carmen Crisan – „Strategii de dezvoltare a serviciilor de acces la informatia electronica in Sala Multimedia”; Erika Molnar – „Marketing in BCU "Lucian Blaga"”; Doina Popa – „Situatia bibliotecilor publice romanesti – o radiografie a anului 2001”, etc.
In capitolul „Colectii speciale”, Mariana Soporan (editor) – „Mircea Iorgulescu catre Adrian Marino”, corespondenta; Meda Hotea – „Dimensiunea fascinanta a cartii si arta tipografica. Clujul memorabil”; Eldo Nemerkenyi „Clasicii latini in Panonia secolului al XI-lea”. Teme la fel de incitante regasim si in „Miscellanea”.