Mcgreg Duru este un nigerian de 43 de ani, şcolit la Constanţa. A venit în România imediat după Revoluţia din 1989. „Am auzit despre România în 1990 şi am fost interesat de ţara asta. Nu ştiu de ce, dar am ales România”, ne-a spus Mcgreg. De atunci şi până acum, nigerianul a absolvit Facultatea de Teologie Penticostală la Bucureşti, apoi a făcut Facultatea de Matematică-Fizică la Universitatea „Ovidius”, a obţinut cetăţenia română, şi-a deschis o florărie şi o alimentară şi este, din 2002, administratorul Asociaţiei „Saloom Ministres”, dedicată copiilor defavorizaţi.
Mai precis, această fundaţie aplică programul „Şcoală după şcoală”. Aşa se face că în fiecare zi aproximativ 60 de copii şi tineri constănţeni, ajutaţi de voluntari, îşi fac, după orele de curs, lecţiile pentru şcoală şi participă la diverse activităţi artistice. „Ajutăm copiii rromi să îşi facă lecţiile. Îi educăm. În primul rând este vorba de educaţia familială, apoi să înveţe la şcoală. Le spunem că învaţă ca să poată să trăiască, să facă ceva util. Să ajute şi ei, la rândul lor. Din păcate, ne confruntăm foarte mult cu problema drogurilor”, a completat Mcgreg. Majoritatea sunt rromi, dar toţi provin din familii sărace. Unii sunt aduşi chiar de părinţi. Împreună cu voluntarii cooptaţi în asociaţia pe care o conduce, Duru le explică copiilor că nu este bine să fure, să mintă sau să se drogheze, ci doar să muncească cinstit, pentru a câştiga bani, dar şi respectul celor din jur. Nigerianul este mândru de câţiva băieţi care au reuşit să intre la liceu, iar unii dintre ei chiar s-au angajat.
La grătar cu vecinii
S-a cunoscut cu soţia sa, pe jumătate româncă, în Bucureşti, pe vremea când era student la Teologie. Pentru amândoi principiile creştine reprezintă un crez în viaţă şi încearcă să transmită acest lucru şi celor pe care îi îndrumă. Mai mult decât atât, cei doi soţi le vorbesc copiilor despre Dumnezeu, însă se documentează şi despre religia ortodoxă, pentru că respectă toate religiile. Mcgreg nu regretă că a ales România, chiar dacă acum, din cauza crizei economice, afacerile nu prea îi mai merg. În prezent, locuieşte în Valu lui Traian. Este căsătorit, însă nu are copii. Ne-a spus că are prieteni şi nişte vecini trăsnet, cu care încinge des câte un grătar în curte, iar copiii lui sunt toţi elevii de la asociaţie. Cel mai greu le este atunci când se gândesc la familiile pe care le-au lăsat acasă, departe. Mcgreg mai are şase fraţi de care îi este un dor nebun. „Merg în ţara unde m-am născut o dată la trei ani. Părinţii mei nu mai sunt, însă acolo mă întâmpină mereu cu mare drag familia mea. De fiecare dată când ajung acasă este o mare bucurie”, povesteşte nigerianul.
Specialist în „Luceafărul”
Îşi mai aduce aminte cât de greu i-a fost să obţină cetăţenia română. Pentru a fi român cu adevărat, a trebuit să înveţe foarte multă geografie şi istorie. „E foarte greu să obţii cetăţenia română. Am căutat pe net date despre cultura şi civilizaţia românească. Istoria românilor este bogată. La examen am avut întrebări despre râuri şi munţi, însă am impresionat evaluatorii prin «Luceafărul» lui Eminescu”, a precizat nigerianul. Despre facultatea pe care a absolvit-o la Constanţa are cuvinte de laudă, doar un singur lucru ar fi bine de corectat. Se predă prea multă materie.