-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMuzeul Satului Banatean va fi dotat cu turnuri gemene

Muzeul Satului Banatean va fi dotat cu turnuri gemene

Consiliul Judetean Timis vrea sa investeasca peste 830.000 de euro pentru a reabilita Muzeul Satului Banatean, aflat la marginea orasului de pe Bega. Alesii judetului au aprobat un studiu de fezabilitate al investitiei „Pavilion administrativ si expozitional pentru expozitie permanenta si etnografie” fara a fi prea atenti la detaliile proiectului.
De exemplu, pe prima pagina a referatului se precizeaza ca investitia prevede construirea unui nou edificiu, format din doua corpuri, iar intrarea in muzeu va fi flancata de doua turnuri identice.
Imediat dupa incheierea sedintei de plen, consilierii judeteni au dovedit ca habar nu aveau de existenta acestor turnuri si au promis ca se vor uita din nou peste proiect.
Presedintele CJ, Constantin Ostaficiuc, a vorbit in mai multe randuri despre revitalizarea singurului muzeu cu profil etnografic din Romania, insa variantele alese nu au fost duse pana la capat.
De data aceasta se pune accentul pe construirea unei cladiri administrative si a unui pavilion expozitional, unde sa fie mutata Sectia de Etnografie a Muzeului Banatului, aflata acum in alta locatie, din centrul orasului Timisoara.
Tot aici se va infiinta Muzeul Etnografic al Banatului, asa cum exista in toate provinciile istorice romanesti.
„Aceasta institutie poate deveni un centru de cercetare si valorificare stiintifica, inclusiv expozitionala, a culturii populare si spirituale a locuitorilor acestui tinut: romani, germani, sarbi, cehi, slovaci, bulgari, etc.”, se mai mentioneaza in proiect.
Muzeul Satului Banatean este acum ignorat de timisoreni, mai ales ca se afla la marginea orasului, la Padurea Verde.
In legislatura trecuta, insa, locatia a fost perfecta pentru organizarea petrecerilor cu iz social-democrat, unde se serveau traditionalii mititei si bere, in ambianta muzicii populare. Actuala administratie doreste sa stearga aceasta imagine de locatie politizata si sa o includa in circuitul firmelor de turism, a restaurantelor, dar si o zona de agrement pentru timisoreni si turisti.
Functiunile turnurilor-gemene se vor intersecta cu corpurile de cladire nou construite. Un turn va avea doar spatii administrative, iar cel de-al doilea va gazdui holul expozitional, arhiva documentara si biblioteca.
Infiintat in 1972, muzeul de la Padurea Verde este singurul cu profil etnografic din Romania, care cuprinde centrul civic al satului, format din primarie, biserica, scoala, casa culturala si birt. Acesta contine un patrimoniu etnografic alcatuit din 52 de obiective de arhitectura populara, o colectie de peste 2.000 de piese de mobilier, instrumentar agrar si pastoral, obiecte de uz gospodaresc, tesaturi, cusaturi si port.

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă