O echipa de arheologi, condusa de Aurel Dragota (de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) a facut o descoperire inedita pe unul din santierele din Alba Iulia. Este vorba despre cel de pe strada Brandusei, unde, dupa primele estimari ale istoricilor, se pare ca a fost scoasa la suprafata cea mai mare necropola autohtona de ev mediu timpuriu (sec. X- XII) din Transilvania.
Printre zecile de morminte, cercetatorii au descoperit scheletul unei femei si ale unui copil mic. Potrivit acestora, micutul este asezat in bratele mamei, pe partea stanga, langa cap. O descoperire similara a fost facuta in aceeasi necropola in urma cu mai multi ani.
Potrivit arheologului Aurel Dragota, cel mai interesant mormant descoperit pe santierul de pe strada Brandusei este, insa, unul acoperit in totalitate cu bucati de lemn pe toata lungimea gropii, cu un inventar foarte bogat. Acolo s-au gasit un pandantiv si o catarama, 2 inele pentru prinderea parului si un cutit, toate din bronz si un vas ceramic, pozitionat intre oasele gambelor.
De altfel, ca o curiozitate, mai toate mormintele in care au fost descoperite vase ceramice (o practica destul de rara pentru sec. X-XI) au depuse pe ele pietre de calcar (practic monumente romane reutilizate). Aurel Dragota a spus ca asemenea blocuri de piatra au fost gasite cel mai des pe monumentele funerare in care erau inhumati copii si femei.
Cu prilejul sapaturilor au iesit la iveala si indicii pretioase despre obiceiuri care se pastreaza si astazi – monede de argint pozitionate in cavitatea bucala si pe ochii sau in pumnul decedatului. Cea de-a sasea campanie de sapaturi arheologice realizata pe santierele de pe Brandusei s-a incheiat ieri si pare a confirma ipoteza ca acolo se afla cea mai mare necropola autohtona de ev mediu. Intr-o perioada de aproximativ doua luni au iesit la iveala 25 de morminte, numarul total ajungand in prezent la 172.