Scurt-metrajul „Marea Cursă”, regizat de Kote Camacho, a câştigat premiul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native.
Filmul spaniol de scurtmetraj a fost desemnat cel mai bun film din cele 56 de producţii din 23 de ţări care au intrat în concurs. ”Mă bucur tare mult că a câştigat acest film, este un film spaniol care combină un film vechi, făcut în urmă cu aproape 100 de ani, cu filmările de acum. Filmul îmbină tehnologia calculatorului – deci nimeni aproape nu-şi dă seama ce vede şi crede că este un film făcut acum 100 de ani, baza este un fim vechi şi s-a refăcut filmul – este un film de animaţie, despre o chestie foarte interesantă, deci e vorba de un concurs de cai, unde la start toţi jokeii sunt spânzuraţi şi morţi, prima reacţie a publicului este groaza, să se oprească concursul, dar caii fug mai departe şi după trei, patru minute toată lumea ţine pumnii pentru calul lui favorit şi se bucură, lumea uită acea avalanşă de crimă cu care începe filmul. Aşa suntem noi astăzi, imediat uităm tragedia când e ceva de câştigat – un pol în plus, o conservă, o jucărie micuţă. Deci nu contează cât pierdem, dar să câştigăm noi un picuţ”, a spus directorul adjunct al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, Attila Gasparik.
Peliculă premiată şi în Polonia
Filmul spaniol a mai câştigat în acest an şi la Festivalul de la Varşovia, pentru cel mai bun montaj. ”E foarte interesat că aceste filme circulă prin festivaluri, prin oraşele mari ale lumii şi am avut prilejul noi, în România, în Târgu-Mureş, să vedem acest film, care din păcate nu va ajunge la cinematografele sau televiziunile noastre”, a mai spus Gasparik.
Premii şi secţiuni
În cadrul Festivalului Alter-Native 19 au mai fost acordate Premiul Televiziunii Erdely TV, pentru producţia ”Unde câinii mor”, de Svetlana Filippova (Franţa), Premiul Radio România a fost atribuit producţiei ”Ceva albastru”, de Zomboracz Virag (Ungaria), Premiul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a revenit producţiei ”Draft 7”, de Luiza Pârvu (România), iar Premiul Municipiului Târgu-Mureş a fost acordat co-producţiei româno-ungare ”Matei, Matei”, de Cecilia Felmeri. De asemenea, a fost acordat şi Premiul in Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film studenţesc oferit de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar stiloul oferit de comisionarul educaţional al Ungariei, Lajos Aary-Tamas, a fost oferit producţiei ”Excursia”, de Oded Graziani din Israel.