Magazinul „Dumbrava” din municipiul Sibiu a devenit, in ultimii ani, bastionul comertului cu marfuri contrafacute in domeniul articolelor de imbracaminte si al celor pentru sport, au stabilit reprezentantii autoritatilor de control. Echipe din cadrul Oficiului Judetean de Protectie a Consumatorului (OJPC), sprijinite de politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor a IPJ, au efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, o descindere „neanuntata” la magazinul „Dumbrava”.
Cu aceasta ocazie au fost controlate toate standurile comerciale ce au fost gasite deschise pentru public. Verificarile au scos de la comercializare peste 200 de perechi de incaltaminte diversa, iar sase societati care detin standuri in cadrul magazinului au fost amendate cu cateva mii de lei noi.
Plecand de la sesizarile numeroase primite in ultima perioada pe adresa OJPC, referitoare la calitatea indoielnica a marfurilor puse la vanzare in magazin, inspectorii si politistii au descoperit ca plangerile clientilor sunt de cele mai multe ori intemeiate. Articole de imbracaminte contrafacute, de provenienta turceasca sau chinezeasca, ce nu corespund normelor minime de calitate si nici nu sunt lucrate sub drepturi legale de producator, si incaltamintea „de firma” umple rafturile standurilor si sunt vandute la preturi mult mai mici decat articolele originale.
Contrafacerile provin, asa cum era de asteptat, din tranzactii ilegale (marfuri luate pe facturi emise de firme fantoma) efectuate de cele mai multe ori in complexul „Europa”, din Bucuresti. Cele mai des contrafaceri se refera la articole de imbracaminte ce imita produse de firme precum pantalonii blue jeans, jachetele din acelasi material sau piesele de vestimentatie ale unor mari case de moda.
Potrivit inspectorilor OJPC, in cele mai multe cazuri este vorba despre articole de imbracaminte confectionate „pe vapor” (acele ateliere de confectii care functioneaza pe vapoare ce stationeaza in apele internationale pentru a nu plati taxe si impozite prea mari statului pentru productia realizata, procedeu folosit in special in tarile asiatice) carora le sunt atasate apoi etichete ce imita cele mai cunoscute marci in domeniu.
Fenomenul este si mai usor de constatat in comertul cu articole sportive, unde pantofii de sport Adidas devin „Adibas” sau Adibao”, sau articolele Nike devin „Mike” sau „Nyke”, iar pantofii Puma se transforma in „Poma”. Toate aceste produse aflate la vanzare in standurile deschise au fost retrase de pe tejghea, iar peste 200 de asemenea piese au fost confiscate.
„Toate cele sase echipe de control au descoperit la vanzare marfuri care nu aveau acte de provenienta nici date referitoare la importatorul lor. Asupra tuturor acestor aspecte vor continua cercetarile specifice, iar noi ne vom intoarce la "Dumbrava" pentru a discuta si cu agentii economici care si-au luat zi libera”, a declarat inspectorul principal Cosmin Brasov, de la OJPC.
„Sase, a venit Garda”, a fost semnalul in urma caruia cateva zeci de standuri din spatiul comercial de la Dumbrava au fost inchise rapid de catre proprietarii lor, dupa ce in magazin s-a imprastiat stirea ca urmeaza o actiune de control la scara larga. Comerciantii au si disparut rapid, lasand echipele de control cu mai mult timp pentru a-i lua la puricat pe cei sase patroni care au avut inspiratia sa-si lase standurile deschise.
Chiar si asa, inspectorii au constatat un numar de12 infractiuni legate de comercializarea articolelor contrafacute, iar celor in cauza le vor fi intocmite si dosare penale in care risca amenzi penale de pana la 15 milioane de lei sau chiar pedepse de pana la trei ani de puscarie.