-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMafia cerealelor falimenteaza agricultura constanteana

Mafia cerealelor falimenteaza agricultura constanteana

Producatorii de floarea-soarelui petrec, in aceasta perioada, zile intregi pe camp pentru a culege produsele. Dupa un an de munca, a sosit vremea valorificarii – o adevarata loterie. Piata constanteana este dominata de cativa jucatori care, mai mult sau mai putin voalat, dicteaza pretul.

In judetul Constanta, agricultorii au mai multe optiuni de vanzare a florii soarelui. Desi concurenta ar trebui sa fie benefica pentru producator, nu se intampla asa. Piata este impartita intre marile firme: Comcereal Constanta si Grup Silozuri Cereale SA. In ecuatie intervin si producatorii particulari, singurul exemplu fiind SC Argus SA, care achizitioneaza floarea-soarelui pentru procesare in propria fabrica. Pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, producatorii sunt asaltati si de samsari, care cutreiera campurile judetului pentru a cumpara marfa inca neculeasa. Agricultorii spun ca grupuri de interese restranse controleaza aceasta piata.

Pretul fluctueaza dupa cum vor cumparatorii

Pentru producatori, situatia este dramatica. Economia de piata functionala este un vis in acest domeniu, astfel ca pretul nu este fixat de cerere si oferta. De exemplu, in aceasta perioada, Grup Silozuri Cereale nu cumpara floarea-soarelui. Este decizia lor, pe care nu trebuie sa o explice. Unde sa se indrepte agricultorii? Catre Comcereal, ale carei sedii, aproape 20 in tot judetul, sunt luate cu asalt. Saptamana trecuta se oferea un pret care i-a multumit pe unii producatori. „Au primit floarea-soarelui cu 7.300 de lei in silozuri, dar surpriza a venit dupa cateva zile, cand am fost sa incasam banii. Ne-au spus ca nu ne pot da decat 6.700 de lei”, spune un agricultor. Altii au avut mai mult „noroc”, suma pe care au stabilit-o reprezentantii de la silozurile Comcereal fiind de 7.000 sau 7.100 lei/kilogram, dupa indelungate negocieri insa. Acest lucru a fost posibil pentru ca s-a facut o nota de constatare, pe care nu a fost trecut insa pretul de achizitie. Cazul nu este singular, am primit la redactie sesizari cum ca sute de oameni au fost inselati dupa aceasta metoda. „Daca stiam, predam floarea la Tofer. Cu toate ca transportam produsul pana in Harsova, ieseam in castig.”

„Mai bine las marfa pe camp”

Cealalta optiune a producatorilor agricoli ar fi sa se duca direct la Argus. Pretul oferit, spun ei, este derizoriu. „Am intrebat cu cat pot sa vand floarea-soarelui la ei si mi s-a oferit suma de 6.500 de lei/kilogram. La banii astia, prefer sa las marfa pe camp”, spune un agricultor din nordul judetului Constanta. Producatorii evita societatea Argus si pentru ca, asemenea Comcerealului, pretul care ti se spune la receptie este diferit de cel care ti se ofera efectiv. Astfel de cazuri devenisera practici obisnuite anul trecut. Conform proverbului autohton care spune ca cine se frige o data cu ciorba sufla apoi si in iaurt, cei care au luat teapa anul trecut de la Argus fug acum de aceasta societate ca dracu' de tamaie.
Decat la Argus, mai bine la samsari, pare sa fie deviza producatorilor de floarea-soarelui. Acestia din urma cutreiera, in aceasta perioada, satele si comunele Constantei si cumpara direct de pe camp. „Nici nu punem bine combinele pe camp, si apar si samsarii, care ofera intre 7.200 si 7.400 de lei/kilogram”, spune un producator.

Floarea-soarelui sau „lana de aur”

Situatia dramatica a agricultorilor constanteni poate fi cu greu descrisa. Multi au optat pentru culturi de floarea-soarelui, pentru ca, asa cum reiese din datele furnizate de Ministerul Agriculturii, zonele din sudul Dobrogei, din Campia Romana si din Campia Olteniei sunt categorisite ca „zone foarte favorabile” pentru aceste culturi. Din cauza ca sunt trasi in piept de cumparatori, pierderile financiare sunt extrem de importante. La o productie medie de 1.753 kg/ha, ca cea de anul trecut, un investitor cu 200 de hectare in arenda pierde, la o diferenta de 300 de lei vechi la kilogram, peste 100 de milioane de lei! De ajuns ca, dupa o astfel de tranzactie, sa ajungi la sapa de lemn. Nu mai punem la socoteala aici faptul ca marii cumparatori, cum ar fi Argus, de exemplu, se folosesc si de produsele derivate din floarea-soarelui: srot, utilizat ca sursa de proteina in hrana animalelor si ca materie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor, cojile semintelor, din care se fabrica furfurolul, folosit in industria fibrelor artificiale, capitulele, utilizate in hrana animalelor, tulpinile, utilizate drept material combustibil sau in industria materialelor de constructii. Cu alte cuvine, expertii spun ca cine cumpara floarea-soarelui isi scoate banii numai din produsele derivate.

Institutiile statului trebuie sa intervina

Pentru a stopa falimentul agricultorilor constanteni, este necesara interventia institutiilor abilitate ale statului. Garda Financiara a inceput controale tematice de amploare in ceea ce priveste piata cerealelor. Este si randul Consiliului Concurentei, care ar trebui sa verifice daca nu cumva marii cumparatori din judet au facut intelegeri ascunse, ilegale, pentru a trage de preturi in jos. Gurile rele spun ca piata este controlata de Argus, care a achizitionat tot ce se putea in materie de silozuri, creand astfel un monopol. Astfel, desi structura actionariatului la Comcereal indica drept actionari SIF Transilvania, PAS-ul si alte persoane (cu peste 30%), un raport de analiza al SC Argus SA, publicat de o societate de investitii financiare, spune, negru pe alb, ca „Argus controleaza Comcereal Constanta”. Cine are monopol poate dicta pretul pietei, iar Consiliul Concurentei trebuie sa monitorizeze atent aceste situatii. Nu de alta, dar concurenta este, alaturi de justitie si afaceri interne, domeniul pentru care aderarea Romaniei la Uniunea Europeana poate fi amanata.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă