7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialLucrari fara lege in rezervatia naturala Raul Tur

Lucrari fara lege in rezervatia naturala Raul Tur

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare si firma „Ifmar” din judet au fost amendate de custozii rezervatiei naturale Raul Tur cu cate 1,5 miliarde lei. In luna mai, compania privata a demarat lucrari de sapare a unor canale de desecare pe pasunea comunala din Calinesti Oas. Desi au fost somati sa sisteze lucrarile si sa refaca ceea ce au stricat, reprezentantii institutiei publice si cei ai firmei au finalizat proiectul, ignorand avertismentele.
Titularul lucrarilor de „ameliorare de pasune” este DADR, iar beneficiarul este comuna Calinesti Oas. Lucrarile au fost finantate din bugetul de stat prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si a Dezvoltarii Rurale.
Custozii rezervatiei, intr-un control efectuat in 31 mai, au constatat existenta a 2 excavatoare si 2 buldozere in interiorul rezervatiei, care la momentul respectiv au executat deja 4 canale. In 1 iunie, custozii Sike Tamas si Szodoray-Paradi Farkas au intocmit un avertisment scris la adresa DADR si SC "Ifmar” SA, prin care au atras atentia asupra ilegalitatii lucrarilor si au impus oprirea imediata a acestora, precum si refacerea habitatelor distruse (inchiderea canalelor) in termen de 30 de zile.

Avertismente ignorate

Avertismentele au fost comunicate Garzii de Mediu, Agentiei de Protectie a Mediului si Academiei Romane.
"In 14 iunie, printr-un control efectuat impreuna cu reprezentantii Garzii Regionale de Mediu, custozii rezervatiei au constatat ca lucrarile au fost continuate (terminate), iar utilajele au fost transportate intr-o alta locatie”, se arata intr-un comunicat al Societatii Carpatine Ardelene Satu Mare, custodele rezervatiei Raul Tur.
Dupa cele 30 de zile reprezentand termenul dat pentru refacerea habitatelor, custodele Mark-Nagy Janos a invitat conducerea DADR si a „Ifmar” SA sa participe la controlul efectuat pentru constatarea situatiei din teren. La controlul efectuat in 11 iulie, cu participarea reprezentantilor institutiei respective, dar si ai societatii si ai Primariei Calinesti Oas s-a constatat ca lucrarile au fost terminate si ca nu a fost realizata refacerea habitatelor distruse.
Custodele a intocmit proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, aplicand ca sanctiune principala amenda contraventionala de cate un milliard si jumatate, iar ca sanctiune complementara refacerea habitatelor afectate – inchiderea canalelor de desecare pana la 15 august.
Potrivit reprezentantilor Societatii Carpatine Ardelene, directorul executiv al DADR, Alice Nadas, a refuzat sa semneze procesul-verbal, iar reprezentantul SC „Ifmar” SA nu a vrut sa prezinte actul de identitate cerut de agentul constatator. Acestia sustin ca nu stiau despre existenta in zona a unor arii protejate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă