Fuziunea dintre PNL si PD aprinde spiritele si in judetul Hunedoara. Liderii celor doua organizatii se pronunta pentru un „mariaj”, dar fiecare vrea sa-si impuna doctrina si sa-si pastreze privilegiile.
Cum noul partid va avea un singur presedinte, este greu de prevazut cum se va alege acesta intre Mircia Muntean si vicepremierul Gheorghe Pogea. Deocamdata nimeni nu vorbeste despre problemele pragmatice, ci doar despre doctrina si afiliere europeana.Atat liderii filialei PNL, cat si cei ai PD, sunt in favoarea acestei unificari, mai ales ca fiecare se lauda ca fiind primii din tara care si-au dat mana si au format Alianta „D.A.”, contaminand ulterior si restul filialelor din teritoriu. Presedintele liberalilor din judet, primarul din Deva, Mircia Muntean, dar si ministrii democrati Gheorghe Pogea si Gheorghe Barbu, originari din judet, au declarat, la inceputul acestui an, ca vor o unificare a celor doua partide, totul doar pentru crearea unei formatiuni politice suficient de puternice „sa sperie si sa distruga PSD”.
„Nu ne simpatizam intre noi foarte mult. Trebuie sa recunosc acest lucru, insa fuziunea este necesara si justa, in acest moment. Un partid care are in sondaje zece la suta si un altul cu 20 la suta, nu au un cuvant foarte puternic de spus. Eu vreau sa fac parte dintr-un partid politic puternic. Dupa parerea mea, in acest an, PNL va fuziona cu PD”, a declarat, la randul sau, presedintele PNL Deva, Florin Oancea. Acesta a recunoscut, insa, ca stabilirea doctrinei noii formatiuni politice va infierbanta spiritele, mai ales ca, dupa parerea sa, liberalii o vor pe a lor si nu pe cea populara, a democratilor.
„Noi, in discutiile pe care le-am avut cu democratii, am propus acest lucru, insa nu cred ca-l vom obtine. Pe de alta parte, daca vom impune doctrina liberala, ce am mai negocia cu PD? Sau noi venim cu doctrina si PD cu forta de munca?”, a mai spus Oancea. Mai transant a fost, insa, presedintele Consiliului Judetean si vicepresedinte al filialei PNL, Mircea Molot. Acesta a pus conditii demne de un sef care nu are nimic de pierdut. „Doresc neaparat ca numele viitorului partid sa cuprinda si notiunea de "liberal" si eu nu sunt dispus sa renunt la aceasta idee”, a declarat Molot.
„Am doctrina mea! Sunt popular…”
Pe de alta parte, democratii hunedoreni par mult mai nonsalanti decat liberalii, adoptand atitudinea celui care asculta, discuta, insa e sigur ca, in final, va fi asa cum vrea el. Filiala este condusa in prezent de vicepremierul Gheorghe Pogea.
Presedintele executiv al organizatiei, Iosif Blaga, sustine ca la nivelul judetului nu exista nici un fel de probleme intre cele doua partide, dovada fiind si faptul ca la inceputul acestei luni a avut loc o intalnire intre conducerile celor doua formatiuni politice si s-a stabilit un calendar de actiuni in vederea fuziunii.
In mod surprinzator, Blaga, cel care a declarat transant ca fuziunea trebuie sa se faca de jos in sus, deci centrul trebuie sa tina cont de parerea filialelor, bate in retragere cand vine vorba de linia politica pe care o va adopta viitorul partid. „Pe noi, aici la nivel local, nu ne intereseaza doctrina. Asta se va stabili la Centru. PD are o doctrina populara acum. Nu stiu care va fi linia viitorului partid. Dupa parerea mea, valentele populare trebuie sa se regaseasca si dupa fuziune, pentru ca altfel nu se poate”, a adaugat acesta.
Daca fuziunea ar porni din judetul Hunedoara, asa cum s-a intamplat cu formarea Aliantei „D.A.”, scandalul ar fi gata, iar focul vrajbei ar fi intetit de Blaga pe de-o parte, si de Molot, pe de alta parte. De ce nu s-ar putea intampla acelasi lucru si la Bucuresti, insa cu alti protagonisti, mai puternici, care ar transforma focul intr-o adevarata valvataie?
Pareri impartite
Cu toate ca nu sunt implicate in pregatirile de „nunta” ale liberalilor si democratilor, ci privesc de pe margine, unele cu invidie, iar altele cu neincredere, celelalte partide politice, de la Putere sau din Opozitie, nu se pot abtine sa nu barfeasca si chiar sa declare ca fuziunea nu se va face. Liderii politici hunedoreni ai altor partide au adoptat diverse puncte de vedere in legatura cu preconizata unificare, iar acestea nu difera intre ele, decat, poate, la nivelul declaratiilor, pentru ca fondul e acelasi.
Partenerii de coalitie ai PNL si PD nu sunt siguri de fuziune, iar partidele din Opozitie sustin transant ca unificarea e o prostie sau ca viitorul partid se va naste „mort”. „Fuziunea e problema celor doua partide. Insa, eu nu o vad posibila din cauza diferentei doctrinare dintre cele doua formatiuni. Liberalii sunt cu statut vechi, cu o doctrina cunoscuta si apreciata din perioada postbelica. E pacat ca aceasta sa dispara. Pe de alta parte, PD se trage din fostul FSN, are oameni de stanga si ar trebui sa-si clarifice politica doctrinara. Insa, exista si in alte tari partide diferite care au fuzionat si au adoptat ambele doctrine”, a afirmat presedintele PC Hunedoara, Petru Marginean.
Ministrul-delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, presedintele filialei UDMR, s-a abtinut sa comenteze prea mult subiectul, insa a fost de parere ca Romania nu este pregatita pentru o viata politica desfasurata doar in jurul a doua partide.