16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLecţia ungurească de ecologie

Lecţia ungurească de ecologie

Angajaţii Parcului Natural Lunca Mureşului au participat la un schimb de experienţă în Parcul Naţional Criş-Mureş din Ungaria. Ei au aflat că parcul natural maghiar administrează o suprafaţă de 50.000 hectare. Spre deosebire de ariile protejate din România, administraţia deţine în proprietate câteva sute de hectare de teren. Ea îşi permite ca în fiecare an să cultive şi să nu recolteze zeci de hectare cu cereale şi lasă, astfel, în teren hrană pentru păsări. De altfel, bugetul Parcului Naţional Criş-Mureş este de 4,5 milioane de euro pe an, de 38 de ori mai mare decât bugetul anual al Parcului Natural Lunca Mureşului.

Ce spun custozii Parcului Natural

„Pe lângă teren, parcul din Ungaria mai deţine 5.000 de capete de animale, în special oi şi vaci, tractoare, grajduri ori centre de vizitare. Administraţiile parcurilor naţionale şi naturale din România primesc un minim de fonduri de la RNP Romsilva, care nu este bugetară. În alte cazuri, custodia sau administrarea zonelor protejate este atribuită unor ONG-uri, fără ca acestea să fie sprijinite în vreun fel de către stat”, spun custozii Parcului Natural, printre care directorul Paul Hac.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă