2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialLaszlo Borbely: „UDMR, succes imens la alegeri"

Laszlo Borbely: „UDMR, succes imens la alegeri”

Deşi comunitatea maghiară a pierdut controlul în două judeţe din România, vicepreşedintele politic al UDMR a anunţat rezultate „extraordinare” după alegerile din 10 iunie.

 

Ecourile bucuriei încă se mai aud pe holurile USL, după ce această alianţă a devenit noua putere politică din România la finalul alegerilor din 10 iunie. PDL a fost principalul perdant după exprimarea voturilor electoratului, în timp ce, la prima impresie, nici UDMR nu prea are motive de sărbătoare. Cu toate acestea, membrii partidului se freacă pe mâini de bucurie şi anunţă rezultate „extraordinare”, chiar dacă partidul comunităţii maghiare a ieşit pe minus cu două consilii judeţene şi o primărie reşedinţă de judeţ faţă de ce a obţinut în 2008.Reprezentanţii UDMR-ului au pierdut lupta atât pentru primăria municipiului Satu Mare, acolo unde Iuliu Ilyes a fost îndepărtat de către Dorel Coica (USL), cât şi pentru şefia Consiliului Judeţean, după ce Csehi Arpad a fost învins de către un alt USL-ist, Adrian Ştef. În acelaşi timp, UDMR-ul nu mai deţine nici preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, în urma eşecului înregistrat de către Lokodi Edita Emoke în faţa USL-istului Ciprian Dobre. Cum era de aşteptat, UDMR a obţinut majoritate în judeţele Harghita şi Covasna, dar reprezentanţii partidului se bucură mai mult pentru victoriile repurtate la nivelul primăriilor şi consiliilor locale din anumite oraşe şi comune.

 

Mai multe voturi

„La alegerile din 10 iunie am primit confirmarea, de fapt, a ceea ce am început în decembrie 1989 şi nu ne-am schimbat retorica din acest punct de vedere. E extraordinar! Este un succes imens şi suntem singura organizaţie de reprezentare a intereselor minorităţii maghiare din Bazinul Carpatic care, timp de 22 de ani, am reuşit să păstrăm această unitate. Faţă de 2008, când am avut 184 de primării, acum avem 203, după ce am mărit numărul primarilor în şapte judeţe. În acelaşi timp, acum patru ani aveam 2.284 de consilieri locali şi judeţeni, iar acum avem 2.355, iar în total am primit cu 55.000 de voturi mai mult decât în 2008”, a prezentat vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, aflat la Târgu-Mureş, statistica favorabilă partidului după alegerile locale de săptămâna trecută. Totuşi, nu curge doar lapte şi miere prin organizaţiile judeţene ale UDMR, iar acest lucru reprezintă durerea cea mai mare în rândurile membrilor afiliaţi. „E clar că ceea ce ne doare este pierderea celor două judeţe, Satu Mare şi Mureş. Totuşi, oamenii ne-au dat în continuare încredere, pentru că, chiar dacă am fost la guvernare în mai multe rânduri, e clar că ai o anumită erodare la acest nivel, dar lumea a înţeles acest mesaj. După doi ani de guvernare, care nu a fost uşoară, după ce am avut în acest an două partide maghiare care au depus eforturi considerabile, şi cu ajutor din Ungaria, ca să ne slăbească, comunitatea maghiară din România a demonstrat că doreşte o reprezentare puternică a maghiarimii în structurile locale”, a mai spus fostul ministru al Mediului, intrat şi în atenţia DNA, pe când ocupa această funcţie, pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

UDMR vrea cu USL

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a recunoscut ca partidul din care face parte a început negocierile cu USL pentru formarea consiliilor locale şi judeţene din ţară. Fostul ministru a spus că UDMR este deschis la negocieri şi cu alte partide, însă alianţele cu USL sunt cele mai probabile. „Se preconizează coaliţia cu USL, pentru că, cel puţin în judeţul Mureş, USL şi UDMR sunt cele mai puternice partide. Am început discuţiile, le vom continua, dar nu înseamnă că vom forma peste tot alianţe cu USL. Vrem funcţii de vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi viceprimar”, a declarat Borbely, aflat în vizită la Târgu-Mureş.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...

Vladimir Putin i-a transmis scuze președintelui azer pentru prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, despre prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines și și-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” a...

UE vrea o anchetă „rapidă și independentă” asupra prăbușirii avionului Azerbaidjan Airlines

Uniunea Europeană a cerut sâmbătă o anchetă "rapidă şi independentă" asupra prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines, după ce SUA au sugerat că incidentul este posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă