Ministrul Mediului afirma ca poluarea care provine de la combinatul de la Tarnaveni poate ajunge in Tisa, pe teritoriul Ungariei
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a afirmat la sfarsitul acestei saptamani, la combinatul Bicapa Tarnaveni, ca situatia batalurilor cu reziduuri periculoase de pe platforma combinatului chimic trebuie tratata cu seriozitate. Ministrul s-a aratat ingrijorat de faptul ca reziduurile ar putea ajunge in Tisa.
Korodi a subliniat ca a vrut sa dea un semnal ca problema de la Tarnaveni trebuie tratata ca o prioritate pentru Romania din punct de vedere al protectiei mediului, in conditiile in care "Tarnaveni este pentru unii prea departe de Bucuresti".
Ministrul Korodi a atras atentia ca implicatiile unui accident ecologic aici nu ar fi doar de natura locala. "Exista riscul ca o parte din aceste deseuri sa ajunga din Tarnava Mica in bazinul hidrografic al Muresului si de acolo in cel al raului Tisa, cu efecte serioase in plan transfrontalier", a declarat ministrul mediului, care a subliniat ca solutia in cazul batalurilor cu reziduuri periculoase de la Tarnaveni trebuie rezolvata de actionarul majoritar care este statul roman prin AVAS si asta deoarece societatea care a poluat si a produs deseurile periculoase a adus ani la rand bani la bugetul de stat.
"Vom prezenta in Guvern un material de analiza si propuneri de solutii, astfel incat AVAS sa se implice financiar in securizarea acestor bataluri, fara sa incalce legislatia privind ajutorul de stat", a spus Korodi, care a subliniat ca nu este de acord ca problema neutralizarii batalurilor sa fie lasata in sarcina autoritatilor locale.
Precizam ca punerea in siguranta a batalurilor presupune o investitie de cateva milioane de euro. z