Dacă vântul puternic şi vremea nefavorabilă v-au tăiat orice chef să mergeţi la plajă sau să hoinăriţi prin staţiune, la nord de Mamaia puteţi încerca cele mai tari senzaţii de pe litoral. Potrivit instructorului Dorel Aciobăniţei „Dodo”, kiteboarding-ul este îmbinarea perfectă între surfing şi zbor. Tocmai de aceea clubul din zona Hanul Piraţilor nu duce lipsă de clienţi. „Dodo” susţine că oricine poate practica acest sport. „Cel mai mic cursant pe care l-am avut are 8 ani, iar cel mai bătrân 73. Cursul are 10 ore şi costă 350 de euro”, a explicat instructorul, care a mai menţionat că şcoala corespunde standardelor internaţionale IKO. Instructajul se întinde pe mai multe zile, în funcţie de vânt. Dacă vremea nu este favorabilă, şcoala de kiting se mută la turci, unde condiţiile sunt optime. În acest caz, fiecare cursant trebuie să-şi asigure costurile cazării şi mâncarea. Un curs durează aproximativ cinci zile.
Dacă nu vă puteţi permite propriul echipament, şcoala vă poate închiria cele necesare. În ţara noastră acest sport extrem a început să fie practicat din 2003, iar în 2005 a fost înfiinţată prima şcoală. Doi ani mai târziu kitebotrding-ul a cunoscut o dezvoltare fără precedent, iar în prezent, pe litoralul românesc funcţionează două cluburi unde puteţi avea parte de adrenalină.
Cel mai vârstnic practicant al sportului extrem pe litoralul românesc are 73 de ani.
„Importat” în urmă cu aproximativ opt ani din Statele Unite ale Americii în Europa, kiteboarding-ul a devenit în scurt timp sportul preferat al turiştilor care îşi petrec vacanţele la mare. Considerat unul dintre cele mai spectaculoase sporturi, kite surfingul oferă în aceeaşi măsură adrenalină, dar şi pericol. Dar cum acest din urmă aspect este parte componentă a unui sport superextrem, kitingul şi-a găsit repede adepţii în rândul tinerilor. Fete sau băieţi, tineri sau trecuţi de prima tinereţe, corpolenţi sau, dimpotrivă, slabi, toţi încearcă senzaţia zborului pe valuri. După cum îl defineşte cuvântul englezesc kite (zmeu), kitingul este sportul care foloseşte un zmeu ca mijloc de propulsie. Se poate practica pe iarbă, zăpadă, plajă sau apă (kite surfingul). Forţa de tracţiune dezvoltată de zmeu permite alunecarea plăcii pe apă. Kite surfingul poate fi practicat pe lacuri sau mare. Deşi accidentele în acest sport sunt rare, specialiştii recomandă urmarea unor cursuri de specialitate înainte de primul „zbor”. Printre kiteri circulă o vorbă – este mai ieftin să plăteşti un curs de iniţiere decât un doctor.
Conceput special
Fabricarea şi utilizarea echipamentelor a devenit o adevărată ştiinţă. Pe lângă costumul special de protecţie pe care trebuie să- l îmbrace kiterul, este foarte importantă alegerea plăcii şi a zmeului. Cum zona litoralului românesc este caracterizată de vânturi slabe, kiterii profesionişti recomandă utilizarea unor zmee special concepute pentru aceste condiţii.
În jur de 2.000 de euro
Fabricate din mai multe straturi de material, cu celule închise care ţin aerul şi cu grad de manevrabilitate ridicat, zmeele pentru vânt slab permit dezvoltarea unor viteze ridicate în condiţii de manevrabilitate optimă. Dimensiunea zmeului este direct proporţională cu greutatea kiterului şi, bineînţeles, viteza la care „lucrează” acesta. Şi dacă tot vorbim de echipamentul de kiting utilizat la Marea Neagră, un set complet costă în jur de 2.000 de euro.
Forţa de tracţiune dezvoltată de zmeu permite alunecarea plăcii pe apă. Kite surfingul poate fi practicat pe lacuri sau mare.