– El sustine ca nivelul radiatiilor este de zeci de ori mai mci decat minimul admis de lege.
Emisiile antenelor gsm in Targu-Mures sunt de 40 de ori mai mici decat standardele prevazute de legislatia romaneasca. Cel putin asa a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la Targu-Mures alaturi de caravana "Comunicatiile mobile si sanatatea". "Nu exista motive reale de ingrijorare cu privire la efectele nocive ale amplasarii antenelor de tip GSM asupra starii de sanatate a populatiei din orasul Targu-Mures", a declarat Karoly Borbely, care a mai adaugat ca masuratorile au demonstrat ca radiatiile emise de antenele GSM in mai multe orase din Romania sunt cu 50 pana la 100 de ori mai mici comparativ cu media recomandata de Uniunea Europeana.
Mai mult, ministrul Karoly Borbely spune ca masura scoaterii antenelor de telefo-nie mobila in afara localita–tilor, dispusa de unele consilii locale, este complet nepotrivita. Asta pentru ca, sustine ministrul, cu cat sunt mai multe antene GSM intr-un oras, cu atat nivelul de radiatii e mai scazut. "Amplasarea antenelor in afara ariilor urbane ar conduce la cresterea valorii emisiilor de telefonie mobila si abia atunci ar exista riscul sa se atinga cotele maxime admise de lege.
Telefoanele mobile au emisie adaptiva si cauta automat semnalul de la cea mai apropiata antena; daca aceasta se afla departe, telefonul mobil emite cu putere mai mare, pentru a se putea conecta la antena. Aceasta emisie crescuta poate ajunge sa reprezinte un risc pentru sanatate", a afirmat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care, la Targu-Mures, a fost la un pas de a declansa un adevarat conflict intre PNL si UDMR dupa ce a inceput dezbaterea pe aceasta tema a radiatiilor fara a astepta ca in sala sa ajunga si prefectul de Mures Felicia Pop. Aceasta, de fapt, nici nu a mai participat la dezbatere si a refuzat sa-l mai primeasca pe Karoly Borbely ulterior la ea in cabinet.
RECLAMATII
in ultimii ani mai multe persoane au reclamat ca antenele montate pe blocuri le provoaca de la cefalee, tulburari vizuale, oboseala cronica, somn agitat pana la tulburari de comportament si au cerut autoritatilor sa interzica montarea acestor dispozitive in apropierea locuintelor. Plangerile formulate au avut succes in anumite localitati, iar consiliile locale au interzis montarea de antene GSM pe imobilele in care se afla locuinte.