Seria arestarilor spectaculoase inceputa in Deva in 2004 a continuat si anul urmator. Un grup masiv de cautatori de comori dacice a fost arestat, dar judecatorii s-au aratat indulgenti cu arheologii de ocazie si i-au scos din arest, considerand ca pot fi judecati in libertate. In anul care tocmai s-a incheiat au fost inchise numeroase mine si alte unitati de productie, astfel ca numarul somerilor a crescut intr-un judet care se afla in fruntea clasamentului celor fara locuri de munca.
Anul 2005 a debutat intr-o nota deja obisnuita pentru hunedoreni. Statisticile aratau ca judetul continua sa conduca in topul somajului la nivel de tara. In orase, precum Hunedoara sau Calan, numarul persoanelor fara nici un venit este de cateva ori mai mare decat cel raportat in mod oficial.
Pe de alta parte, somerii nu s-au inghesuit sa ocupe cateva mii de locuri de munca oferite pe piata muncii din judet. Din pacate, mentalitatea celor care au fost „rasplatiti” de stat pentru nemunca cu salarii compensatorii nu s-a schimbat. Oamenii prefera sa nu munceasca decat sa castige salarii ceva mai mici.
Nici perspectiva muncii in strainatate nu i-a scos pe hunedoreni din amorteala. Cu toate ca au avut loc doua preselectii organizate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, cetatenii nu s-au inghesuit sa-si caute un loc de munca.
Pentru prima oara, un sef al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca cere verificarea dosarelor de somaj si pensie pentru a vedea daca se incalca legea. O prima verificare a scos la iveala faptul ca aproximativ o suta de persoane incasau in mod ilegal fie ajutorul de somaj, fie pensia.
Nici recalcularea pensiilor nu a adus fericirea in casa hunedorenilor. Tot mai multi pensionari, in special din sectorul minier, sunt nemultumiti de cum a decurs operatiunea. Majoritatea isi varsa naduful pe conjudeteanul lor, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Din nou disponibilizari
Din 1997, cand Victor Ciorbea a „inventat” salariile compensatorii, in fiecare an, judetul Hunedoara este lovit de valuri de disponibilizari. In 2005, cateva mii de mineri de la Compania Nationala a Huilei Petrosani si „Minvest” Deva si-au pierdut locurile de munca, primind in schimb cate 150 de milioane de lei vechi, ajutor de somaj si venituri de completare de aproximativ 7,5 milioane de lei, lunar.
Nici siderurgistii nu au scapat de concedieri, desi in momentul privatizarii, firma „Mittal Steel” a promis ca patru ani nu va modifica structura de personal. Cu toate acestea, aproximativ 500 de persoane au parasit firma fara sa mai beneficieze de ajutor de somaj, ci doar de sume cuprinse intre 80 si o suta de milioane de lei, la care s-au adaugat 6, 9 sau 12 salarii compensatorii.
O grava problema sociala s-a inregistrat, spre sfarsitul anului, la firma „Amidip” Calan, unde, in urma unei hotarari judecatoresti, a fost declarat falimentul. Peste trei sute de persoane, care au acceptat sa intre in somaj de bunavoie, au ramas fara locuri de munca.
Lovitura in randul traficantilor de obiecte arheologice
Lumea interlopa din Deva a primit si ea o noua lovitura: pentru prima data in ultimii 15 ani au fost retinuti mai multi cautatori de comori dacice, bande care operau in cetatile din Muntii Orastiei si despre a caror activitate se discuta de ani buni. Persoanele arestate au gasit si traficat 15 bratari dacice in valoare de 1,5 milioane de dolari. In urma unor perchezitii facute la domiciliile celor arestati au fost gasite detectoare de metale, arme, munitie, arme albe si obiecte de patrimoniu. Dupa o zi de agitatie, au fost retinute noua persoane, iar pentru alte trei s-a dispus cercetarea in stare de libertate.
Dupa cateva saptamani, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca Iulian Ceia, David Magda, Sorin Popa, Ioan Groza, Mihai Zercula, Mugur Nedelcu, Ioan Nedelcu, Ciprian Sibisan, Florin Nistor si Adrian Nistor pot sa fie judecati in stare de libertate. Dosarul lor a ajuns la Tribunalul Hunedoara, iar procesul a inceput cu trei amanari.