1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialInvestitie de 160.000 de euro pentru crematoriul Spitalului Judetean Sibiu

Investitie de 160.000 de euro pentru crematoriul Spitalului Judetean Sibiu

Spitalul Clinic Judetean Sibiu va investi, in perioada urmatoare, peste 160.000 de euro pentru amenajarea unui crematoriu ecologic care sa prelucreze deseurile rezultate in urma activitatilor medicale in unitatile sanitare ale judetului. Sub consultanta Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, in cadrul celei mai mari institutii medicale sibiene a inceput sa fie pus in aplicare un program unic in tara, ce urmareste stabilirea concreta a costurilor pentru distrugerea ecologica a resturilor medicale si studiul posibilitatilor de limitare la minim a cheltuielilor necesare cu aceste activitati.
Doctorul in stiinte Dumitru Mihu, expert in probleme de mediu, va studia timp de sase luni problema distrugerii deseurilor medicale in cadrul spitalului, aceea a limitarii cheltuielilor ocazionate de aceste activitati, precum si pe aceea a limitarii la minim a efectelor poluante ale acestor operatiuni. „Scopul interventiei mele este acela de a ajuta conducerea institutiei sa faca un spital verde, ecologic. Unitatea medicala are autorizatie de mediu si functioneaza corect, dar exista dorinta ca aceste conditii sa devina si mai sigure la costuri cat mai mici”, a afirmat Dumitru Mihu.
Investitia intr-un sistem total ecologic de prelucrare a deseurilor medicale reprezinta de mai multi ani un obiectiv important pentru Spitalul Clinic Judetean. Crematoriul actual, folosit pentru distrugerea resturilor ramase in urma activitatii medicale nu mai corespunde normelor legislative europene. In plus, crematoriul deranjeaza enorm locatarii zonei in care este construit pentru ca atunci cand functioneaza, elimina nori de fum greu suportabil. Din cauza vechimii si a lipsei de dotari ecologice, el trebuie inchis incepand cu data de 1 ianuarie 2008.
„Potentialul biologic este extrem de periculos, iar scopul programului nostru este acela ca atunci cand se termina este prelucrata o sarja de deseuri sa nu mai existe nici un virus transmisibil. Incinerarea nu este neaparat o solutie si vor fi aplicate si alte procedee de distrugere, inclusiv chimice. Dorim sa centralizam aici si deseurile de la alte unitati din judet si cele de la cabinete particulare. Pentru ca actualul crematoriu trebuie inchis pana la inceputul lui 2008, dorim ca cel mai tarziu la 30 iunie 2006 sa avem o alta instalatie care sa functioneze ecologic”, a declarat directorul administativ al spitalului, doctorul Andrei Mihu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă