19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIntreruperea sarcinii fara interventie chirurgicala

Intreruperea sarcinii fara interventie chirurgicala

O clinica din Targu-Mures deruleaza cu succes un program privind metode inovative de avort

Cateva zeci de femei din Mures au fost de acord sa fie incluse intr-un studiu clinic desfasurat la Clinica de Ginecologie nr. 1 din Targu-Mures, prin care intreruperea sarcinii se face fara interventie chirurgicala. Concret, femeile care doresc sa scape de o sarcina sunt supuse unui tratament medicamentos care dureaza doua zile.
"Pana acum au fost incluse in program 32 de paciente. In fiecare zi recrutam noi paciente", a declarat Ionela Cozos, presedintele Institutului Est-European de Sanatate a Reproducerii de la Targu-Mures.
Potrivit acesteia, reactiile adverse sunt foarte rare si apar sub forma greturilor si a varsaturilor, insa tratamentul este mult mai putin traumatizant decat un avort clasic. Totusi, Ionela Cozos a declarat ieri ca in cele doua zile cat dureaza medicatia apar o serie de reactii normale cum ar fi sangerarea si durerile abdominale.
Presedintele Institutului muresean a subliniat totodata ca din 100 de paciente care urmeaza tratamentul, in maxim doua cazuri sarcina isi continua evolutia. Pretul unui astfel de tratament este de doar 50 de lei si se poate administra doar femeilor care nu au o sarcina mai mare de noua saptamani.
Metoda este veche de aproape 20 de ani si a fost folosita cu succes in mai multe tari din Europa, insa in Romania ea nu este omologata inca.
"Metoda nu e inregistrata in Romania si atunci nu putem sa o aducem decat prin aceste studii clinice", a mai subliniat Ionela Cozos.
Medicii mureseni au mai derulat programe similare in cadrul unor studii in 1997, sau in perioada 2003-2004.

Cele mai citite

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă