Un tanar cu parul de un blond spalacit, inarmat cu un ciocan si cu un pumn de cuie, a facut tandari imaginea uneia dintre cele mai importante institutii din Transilvania. A fost ca si cum ar fi lovit cu ciocanul intr-un geam imens. El vroia doar sa instaleze niste placute in limba maghiara. De aici a iesit un adevarat razboi intre radicalii maghiari din Comitetul de Initiativa „Bolyai” si conducerea Universitatii „Babes-Bolyai”.
Conflictul a pornit din intalnirea a doua tipuri de discurs. Radicalii maghiari au vrut musai sa instaleze placute in limba lor materna in universitatea clujeana. Nu conteaza parerea majoritatii, nu conteaza procedurile legale. Cu placutele potrivite, cu un ciocan si cu niste cuie, reprezentantul Comitetului „Bolyai”, Peter Hantz, a pornit sa isi faca dreptate. Sau ceea ce el considera ca ar fi dreptatea sa.
Profesorii de la universitatea clujeana au reactionat, insa, in cel mai nepotrivit mod cu putinta. Au tratat cu superioritate radicalismul tinerilor maghiari. Pe undeva, acest mod de reactie este singurul care se inscrie in logica lor. Si asta, pentru ca la Universitatea „Babes-Bolyai” exista cea mai mare densitate pe kilometru patrat de profesori universitari care se cred Dumnezeu. Pentru ei, cei care nu au cinci kilograme de carti si titlul de doctor sunt nulitati. Nu conteaza ca prea multi plagiaza lucrarile respective sau ca titlurile de doctori sunt acordate prin aranjamente, ca in cazul lui Nicolae Mischie, girate de renumiti profesori.
Din fericire, acesti profesori nu reprezinta majoritatea. Insa, din pacate, ei sunt tolerati in numele dreptului la libera exprimare.
Nesabuinta unor tineri care vor cu tot dinadinsul sa isi impuna ideile nu poate fi cantarita cu unitatea de masura a tezei de doctorat. Si asta, pentru ca tentativa de a instala placutele nu a fost un demers rational, ci etnic. Iar in fata irationalului nu te poti apara cu regulamente de ordine interioara. Si nici cu comunicatele Rectoratului, care explicau ca solicitantii nu au nici un fel de opera stiintifica.
Placutele nu sunt legitimate prin titluri universitare, ci prin solidaritate etnica. Asa ca UBB a depus plangere la Politie, pentru tulburarea linistii publice. Ironia sortii, membrii conducerii universitatii nu pot depune plangeri penale pentru tulburare in posesie, pentru ca cei care au instalat placutele sunt angajati ai institutiei.
Pe undeva, reactia Universitatii „Babes-Bolyai” este scuzabila. In ultimul deceniu si jumatate radicalii maghiari au exercitat o presiune constanta asupra celor care conduc institutia. Clujenii isi mai aduc aminte de cererile de scindare de la inceputul anilor '90, precum si de tentativa de creare a Universitatii „Petoffi-Schiller”. A urmat cererea de infiintare a unor facultati cu predare exclusiv in limba maghiara.
Membrii conducerii UBB au vrut sa lase de la ei si au acceptat, printr-o hotarare de Senat, instalarea placutelor. Numai ca nu s-au grabit sa o puna in aplicare. Intarzierea cu pricina reprezinta, insa, un pacat de neiertat in ochii radicalilor maghiari.
Glumind, sunt convins ca daca ar fi format un soi de tribunal militar, ei ar fi comunicat sec ca neinstalarea de placute se pedepseste, cu moartea, de la doi la cinci ani. Sentinta ar fi la fel de absurda ca acest razboi al placutelor.