Directorul SC „Apollo” SA Deva, care a mostenit patrimoniul fostei Unitati de Cazare si Alimentatie al PCR, a fost somat de presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, sa urgenteze finalizarea dosarelor pentru privatizarea firmei. Administratorul societatii, Teban Adronic, sustine, insa, ca a intocmit si a trimis dosarul de privatizare la AVAS cu cateva luni in urma si ca lunar trimite date de actualizare a acestuia.
Directorul cu probleme de privatizare din cadrul institutiei de la Bucuresti, Valentin Dobre, a confirmat cele sustinute de Andronic.
Firma este foarte atractiva pentru ca patrimoniul ei este evaluat la numai cinci miliarde lei vechi, in conditiile in care „Apollo” detine, printre altele, un hotel cu restaurant, fosta vila de protocol a PCR si o statie de imbuteliere a apei minerale. Societatea a mostenit activele fostei Gospodarii de Partid, fiind una dintre cele mai vanate societati privatizabile din judetul Hunedoara.
Dezastru in acte si bani
In patrimoniul societatii, evaluat la cinci miliarde lei vechi , sunt cuprinse: Hotelul „Decebal” cu restaurant, o vila situata in zona cetrala a municipiului Deva, o linie de imbuteliere a apei minerale, un depozit in apropierea Garii si mai multe garaje folosite actualmente de Consiliul Judetean. Doar fosta vila de protocol a PCR este evaluata la peste sapte miliarde lei vechi.
Actualul director al „Apollo”, Teban Andronic, care a reusit sa finalizeze dosarul pentru privatizare, a gasit societatea intr-o situatie dezastruoasa atat din punct de vedere financiar, cat si al gestiunii. „Am gasit o pata negra de 6 luni in contabilitate. A trebuit sa refacem actele din 1994 pana in prezent. Din acest motiv am intarziat putin cu dosarul de privatizare”, a spus acesta.
De asemenea, directorul sustine ca firma are cateva procese pe rol care pot sa intarzie procesul de privatizare. Vila de protocol a fost revendicata. Procesul se judeca inca la Curtea de Apel Alba Iulia, dupa ce dosarul a fost trimis spre rejudecare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nici terenurile pe care se afla activele societatii nu au inca un regim juridic foarte clar. Dupa aprecierea lui Andronic, aceste probleme puteau fi rezolvate daca conducerile anterioare ale firmei ar fi vrut sa faca acest lucru.
O vaca de muls pentru politicieni
Din 1990 pana in prezent fosta Gospodarie de Partid s-a dovedit o firma deosebit de interesanta pentru clasa politica. „Apollo” SA, societatea care a mostenit activele de la unitatea de cazare si aprovizionare a PCR, este una dintre ultimele societati din judet care nu au fost inca privatizate. Directorii, numiti pe criterii politice de partidele aflate la putere, au servit la devalizarea societatii si pregatirea acesteia pentru privatizarea cu dedicatie.
Rand pe rand, mai multi oameni de afaceri controversati din sfera de influenta a PSD au incercat sa puna mana pe „Apollo”. Unul dintre acestia este omul de afaceri bihorean Calin Mitra, care a reusit sa infiinteze o firma-capusa, „Tatimar” SRL, sub obladuirea fostului presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mihail Rudeanu. Prin firma creata, Mitra a incercat sa puna mana pe sectia de imbuteliere a apei minerale de la Boholt, care este in patrimoniul firmei „Apollo”.
De asemenea, afaceristul bihorean a incercat, prin diverse trucuri financiare, sa achizitioneze la un pret derizoriu fosta vila de protocol a PCR, de unde au si disparut cateva garnituri valoroase de mobila.