4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecial"Infiltratii" dubioase in listele revolutionarilor din Hunedoara

„Infiltratii” dubioase in listele revolutionarilor din Hunedoara

Un numar de 258 de revolutionari, inregistrati legal in judetul Hunedoara, au beneficiat de diverse drepturi in baza Legii 42/1990. Printre acestia se numara si cateva nume controversate. Este ciudat ca apar grupuri de revolutionari in localitati unde evenimentele din Decembrie '89 au fost vizionate in cel mai fericit caz la televizor.
In total, revolutionarii din judet au fost improprietariti cu 2,67 hectare de teren intravilan si 37,42 hectare de teren extravilan, conform datelor puse la dispozitie de seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), Petrisor Morar. De asemenea, cei care au participat la evenimentele sangeroase de acum 16 ani sau urmasii acestora beneficiaza si de alte drepturi, cum ar fi diverse scutiri de taxe si impozite, inclusiv taxe vamale pentru inmatricularea autovehiculelor, precum si calatorii gratuite cu trenul sau atribuirea unui spatiu comercial.
Primul pe lista SSPR este unul dintre fostii lideri PDSR, ex-seful Serviciului Roman de Informatii, Alexandru Agarbiceanu. Acesta a beneficiat de 1.000 de metri patrati de teren intravilan si diverse scutiri la taxe si impozite. Exista, insa, voci care sustin ca fostul sef al SRI, aflat in structurile informative ale Armatei inainte de 1989, ar fi participat la revolutia de la Timisoara, dar nu a fost de aceeasi parte a baricadei cu adevaratii revolutionari. La o analiza atenta, in lista de la SSPR mai pot fi descoperite si alte personaje dubioase.

La Deva au fost favorizati prietenii primarului

In municipiul Deva sunt inregistrati 78 de revolutionari, care beneficiaza de diverse drepturi. Printre acestia, surprinzator, nu se numara presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Deva, Mihail Rudeanu, fost sef al PSD si presedinte al Consiliului Judetean, ales in fruntea organizatiei de revolutionari pe cand detinea aceste functii. Majoritatea revolutionarilor deveni beneficiaza doar de calatorii si scutiri de taxe. Doar 16, din cele 78 de persoane aflate pe lista SSPR, au fost improprietarite cu terenuri intravilane.
De asemenea, unui singur revolutionar i-a fost atribuit, cu chirie, un spatiu comercial. Nici unul dintre beneficiarii drepturilor prevazute de Legea 42/1990 nu a primit teren extravilan. De remarcat ca majoritatea acestor persoane au fost improprietarite cu suprafete de teren de 500 si 1.000 de metri patrati.
Doar trei dintre acestia, prieteni ai primarului din Deva, Mircia Muntean, au primit mai mult. Este vorba de controversatul om de afaceri Iosif Man, consilierul local Carol Panduru si Aurel Pop. Acestia au primit cate 5.255 de metri patrati de teren intravilan. Suprafata respectiva de pamant a fost obiectul unor schimburi dubioase finalizate cu mult-mediatizata „afacere Schell”, in care a fost implicat si edilul-sef.

In Orastie doar trei hectare de teren extravilan

La „revolutia” din Orastie au participat nu mai putin de 94 de persoane, cu drepturi solicitate in baza Legii 42/1990. Trebuie remarcat ca in acest oras a fost un important centru de traficanti de masini in regim de scutire de taxe vamale si accize, pe baza certificatelor de revolutionar.
In afara de trei hectare de teren extravilan atribuit unui numar de trei persoane, revolutionarii din Orastie nu au avut pretentii funciare, fiind multumiti cu calatoriile gratuite si mai ales cu scutirile de taxe si impozite.

Hunedoara, oras martir

Nu este prea clar, nici macar pentru participanti, ce revolutie a avut loc in municipiul Hunedoara, cert este ca este singura localitate din judet unde au murit oameni. Pentru acest motiv, nu pentru dezastrul economic, Hunedoara a primit titlul de „Oras Martir”. Cu toate acestea, doar 53 de persoane beneficiaza de drepturile legale. Dintre acestia, 30 au primit terenuri extravilane, cu suprafete intre 0,784 si 1,193 de hectare. Surprinzator, foarte putini hunedoreni beneficiaza de scutiri de taxe si impozite.

Revolutionari telespectatori

In lista persoanelor din judet care au beneficiat de drepturi prevazute in Legea 42/1990 se numara si locuitori ai unor orase sau comune, unde revolutia nu a insemnat decat evenimentele privite la televizor. Orasul Hateg, inconjurat de unitati militare, „victima a diversiunii cu teroristi”, unde s-au tras focuri de arma, fiind pusa in pericol viata locuitorilor, are doar patru revolutionari beneficiari de terenuri extravilane intre 0,5 si un hectar, in timp ce in comuna Beriu sunt nu mai putin de 8 revolutionari cu drepturi. Dintre acestia, poate singurul autentic, este un fost militar ranit in Decembrie '89, care a primit un hectar de teren extravilan.
In Lupeni sunt nu mai putin de 10 revolutionari care au beneficiat de diverse drepturi, de la atribuirea de locuinte din fondul public la scutiri de taxe si impozite. In Valea Jiului mai figureaza orasul Vulcan cu trei revolutionari, Petrila – cu unul singur, care a primit 500 de metri patrati intravilan, si municipiul Petrosani cu doar doi revolutionari, tot atatia cati are si comuna Dobra. In municipiul Brad doar un revolutionar si-a solicitat drepturile si a primit 1.500 de metri patrati intravilan. Tot cate un revolutionar beneficiar de drepturi sunt si in Simeria si Soimus.

Cele mai citite

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă