16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIgaş: Reforma statului începe din toamnă

Igaş: Reforma statului începe din toamnă

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dezvăluit la Arad modul în care va decurge reforma în ministerul pe care îl conduce, dar şi despre necesitatea de a reforma statul. Birocraţia, excesul de zel al unor funcţionari, duce la reducerea numărului acestora.

Nici Academia de Poliţie nu va scăpa de modernizare, iar reforma va începe chiar cu schimbarea numelui. Igaş vrea o reformă administrativă chiar din această toamnă, care va aduce economii însemnate bugetului de stat.

Igaş elimină birocraţia

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş doreşte ca România să devină un stat modern şi pentru aceasta, este nevoie de o adevărată reformă.

Unul dintre principalele sale obiective este reducerea birocraţiei. „Astăzi, putem regăsi, de foarte multe ori, poziţii importante în structurile statului, dar mai importante decât sunt ele le fac funcţionarii să fie foarte importante. De multe ori eşti purtat pe drumuri doar pentru a-şi găsi acel funcţionar o justificare a postului pe care îl ocupă.

Practic, putem să ne efectuăm activitatea şi cu oameni mai puţini”a declarat Constantin Traian Igaş. Însă aceste lucru nu va fi deloc uşor. Vor trebui ca oamenii să plece din sistem. Până acum, ministerul pe care-l conduce are cu 5.000 de angajaţi mai puţini, iar până la 15 octombrie, încă 5.000 vor fi diponibilizaţi.

Reforma administrativă nu va fi deloc complicată şi va reorganiza structurile Ministerului pe regiuni de dezvoltare. „Dacă vom comasa la nivel de patru-şase judeţe, depinde de regiunea de dezvoltare la care ne adresăm, putem să desfiinţăm direcţia logistică la cele patru, nu mai e nevoie de patru sau şase direcţii logistice, nu mai e nevoie de patru sau şase servicii juridice, nu mai e nevoie de patru sau şase servicii de resurse umane.

Practic, toată această muncă va fi preluată într-un singur loc, iar cei care nu-şi mai au atribut în acel moment în biroul respectiv se vor îndrepta spre operativ, dacă discutăm de Poliţie şi Jandarmerie”, a declarat ministrul Igaş.

Şefii, la şcoală

Fiecare şef de inspectorat, de la fiecare din structurile ministerului, va fi trimis la cursuri de management strategic. „Fiecare şef de inspectorat judeţean, adjuncţii lui, şefii de direcţii nu vor putea să ocupe aceste funcţii dacă nu vor avea absolvit un curs de management strategic. Acest curs înseamnă, în primul rând, o evaluare atunci când se intră în această pregătire, o testare psihologică, o testare a cunoştinţelor, iar după perioada de pregătire o testare a cunoştinţelor pe care le-a acumulat în procesul de învăţământ, pe care noi l-am denumit management strategic”, a explicat ConstantinTraian Igaş. Pentru primul curs s-au înscris peste 70 de persoane, dar vor rămâne doar 40. În doi ani de zile, toţi cei cu funcţii de conducere din structurile MAI vor trebui să promoveze cursul, dacă vor mai dori să rămână pe funcţii.

 

Cele mai citite

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă