20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIaşi: Fostul prefect Prisacaru e la munca in Anglia

Iaşi: Fostul prefect Prisacaru e la munca in Anglia

El nu ar mai avea bani pentru procesul in care e acuzat de luare de mita, spune avocata sa. Aparatorii celor patru inculpati din dosarul „Mita la prefect” au cerut ieri o noua aminare, pentru a studia rezultatele unei expertize. Dupa doua ore de discutii, judecatoarea a pus piciorul in prag, refuzind sa acorde un termen mai tirziu de luni. „Procesul dureaza de cinci ani. Vom face o adresa catre Baroul Iasi, sa trimita si avocati din oficiu. Daca nu veti fi prezenti in sala luni, acestia vor asigura apararea celor patru inculpati”, spus judecatoarea.

Scandal nemaivazut in instantele iesene: la termenul de ieri al dosarului intitulat generic „Mita la prefect”, avocatii celor patru inculpati s-au contrat atit intre ei, cit si cu judecatoarea din cadrul Curtii de Apel Iasi. Aparatorii s-au aratat nemultumiti de graba de care au dat dovada magistratii, pentru a solutiona dosarul care dureaza de aproape cinci ani, in vreme ce judecatorii doresc sa incheie mai repede procesul. In urma cu doua zile, magistratii au anuntat ca au incheiat cercetarea judecatoreasca, urmind sa le dea avocatilor cuvintul pe fond.

Totusi, aparatorii au solicitat un nou termen, pentru a consulta dosarul si in special rezultatele expertizei asupra inregistrarilor audio-video, care abia ajunsesera la instanta. Judecatorii au aminat cauza pentru ieri-dimineata, insa, din lipsa unei sali libere, au aminat inca o data dosarul, pina ieri la ora 15. Acest lucru a stirnit nemultumirea avocatilor. „Eu trebuie sa ma prezint in judetul Neamt, la o propunere de arestare preventiva.

Noi intelegem dorinta instantei de a finaliza dosarul cu celeritate. Am inteles ca urla domnul Traian Basescu sa se finalizeze cauzele de mare coruptie mai vechi de un an, insa lasati-ne sa ne facem apararea”, a declarat in sala de judecata decanul Baroului Iasi, avocatul Marius Striblea, cel care il apara pe omul de afaceri Cristian Maftei.

Convorbire Iasi – Anglia

Judecatoarea a temperat discutia, sustinind ca nu are alta solutie si refuzind sa acorde un termen mai lung. Avocatul George Stancov, care il reprezinta pe Toni Baltag, a fost de acord cu judecatoarea, fiind impotriva unei aminari mai lungi, spre nemultumirea colegilor sai. In jurul orei 15, cei mai multi dintre cei implicati s-au prezentat din nou in instanta, cu exceptia lui Marius Striblea si a prefectului suspendat din functie Radu Prisacaru, care nu venise nici ieri-dimineata, pe motiv ca se afla in Marea Britanie. Judecatoarea a decis sa intrerupa din nou sedinta, pentru a-l astepta pe decanul Baroului Iasi.

La scurt timp, Marius Striblea si-a facut aparitia in sala. Insa a inceput o noua disputa, de aceasta data intre avocata Sandra Gradinaru, care il reprezinta pe Radu Prisacaru, si judecatoare. Avocata a solicitat acordarea unei noi aminari, de trei zile, dar, cind a vazut ca instanta refuza aceasta solicitare, a declarat ca nu poate depune concluzii, deoarece clientul ei i-a trimis o instiintare ca nu il mai reprezinta. In plus, aceasta a afirmat ca doreste ca instanta sa astepte venirea lui Prisacaru din Anglia, pentru a-si spune ultimul cuvint. „Este plecat la munca in Anglia, pentru a-si intretine familia.

A incercat sa se angajeze in Romania, insa aici nu a vrut nimeni sa-i ofere un loc de munca”, a declarat Gradinaru. Judecatoarea a dispus sesizarea Baroului Iasi in privinta Sandrei Gradinaru, care ar fi dat dovada ieri de „rea-vointa”. Avocata a pus mina pe telefon si l-a sunat pe clientul ei, in Anglia, explicindu-i chiar in sala de judecata ce anume se intimpla. In acel moment, judecatoarea i-a atras atentia avocatei ca este pasibila de o sanctiune. „Nu v-am dat cuvintul. Aici nu sintem pe holul Teatrului National, ca sa vorbiti la telefon, sintem intr-o instanta de judecata, doamna avocat”, i-a atras atentia judecatoarea.

„Ati avut tot timpul”

Pina la urma, decanul Baroului Iasi a insistat ca instanta sa dispuna o noua aminare. „Nu imi doresc ca dosarul sa se intoarca, din cauza unui incident procedural, spre rejudecare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Va rugam respectuos sa dispuneti acordarea unui nou termen, pentru a putea pune concluzii eficiente in apararea clientilor nostri”, a spus Marius Striblea. Dupa ce procurorul de sedinta a depus concluzii pentru condamnarea la inchisoare, cu executare, a celor patru acuzati, judecatoarea a cedat presiunilor aparatorilor si a dispus aminarea dosarului pina luni, la ora 16. In acel moment, avocatul Stancov s-a ridicat si a solicitat un alt termen, sustinind ca nu va putea fi prezent in sala.

Aceasta interventie a pus capac, iar rabdarea judecatoarei a ajuns la limita. „Domnilor avocati, acest proces dureaza de cinci ani. Ati avut tot timpul din lume sa pregatiti apararile. Termenul a fost stabilit pentru luni, iar noi vom face o adresa catre Baroul Iasi, sa trimita si avocati din oficiu. Daca nu veti fi prezenti in sala luni, acestia vor asigura apararea celor patru inculpati”, a incheiat magistratul.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă