Romania a fost monitorizata atent in ceea ce priveste rezolvarea problemelor legate de copii abandonati sau cu nevoi speciale. Comunitatea europeana a supravegheat multa vreme autoritatile romane, care au promis ca vor schimba atitudinea fata de abandon, adoptii si handicap. Constanta este unul dintre judetele unde s-a actionat ferm in aceasta directie. Centrul „Ovidiu” poate constitui o dovada in acest sens. Consiliul Judetean Constanta a alocat, anul trecut, 17 miliarde de lei pentru amenajarea centrului situat in imediata vecinatate a Scolii Speciale numarul 1 din Constanta. Spatiul inaugurat ieri de presedintele si vicepresedintele CJC, Nicusor Constantinescu si, respectiv, Petre Stanca, insotiti de consilierul judetean Gheorghe Mihaesi este o premiera nationala. Este pentru prima oara cand autoritatile au actionat pentru a imbunatati situatia unei categorii de tineri care, pana acum, riscau sa ingroase randul delincventilor.
Primul pas
Legislatia, adpatata la cerintele europene, a reglementat situatia copiilor abandonati. Noile prevederi stipuleaza ca trebuie crescuti in familie, pentru o dezvoltare cat mai aproape de cea normala. Marea problema ce trebuie rezolvata este cea a tinerilor care implinesc 18 ani si trebuie sa paraseasca institutiile din sistemul rezidential. Majoritatea, neadaptati la viata sociala si obisnuiti ca cineva sa le poarte de grija, au contribuit la cresterea numarului persoanelor fara adopost sau a delincventilor, a celor care trebuie sa traiasca la marginea societatii. Centru „Ovidiu” va putea gazdui 96 de tineri proveniti din centrele din judet. Adolescentii de peste 18 ani vor avea un camin in care vor putea trai pana la implinirea varstei de 26 de ani. Perioada pe care o pot petrece in centru este suficienta pentru a dobandi experienta necesara pentru a se integra in societate.
Conditii excelente
Consiliul Judetean Constanta, prin Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a actionat pentru ca noilor locatari sa nu le lipseasca nimic. Cele 22 de dormitoare vor deveni casa celor 96 de tineri, care se vor muta aici pana la sfarsitul lunii. „Exista conditii de hotel de minim doua stele”, a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu. Centrala termica proprie, bloc alimentar modern, spalatorie, grupuri sanitare proprii la fiecare dormitor, sali de activitati, club, cabinet medical, infirmerie, cabinet psihologic, sunt dotarile de care vor beneficia viitorii locatari ai centrului. Directorul DASPC, Petre Dinica, a declarat ca s-a efectuat deja o selectie a beneficiarilor. Seful centrului, Tanase Tasu, a declarat ca investitia reprezinta un pas important catre Uniunea Europeana, pas pe care l-a facut Consiliul Judetean Constanta.
Daruri de 1 iunie
Inaugurarea Centrului „Ovidiu” a fost urmata de o vizita la Scoala Speciala numarul 1, unde presedintele Consiliului Judetean Constanta, Petre Stanca, vicepresedinte al CJC si consilierul judetean Gheorghe Mihaesi au oferit pachete copiilor cu nevoi speciale care frecventeaza aceasta institutie de invatamant. Conform legislatiei in vigoare, elevii cuprinsi in forma de invatamant special trebuie sa beneficieze gratuit de masa de pranz, chiar daca sunt externi. Centrul „Ovidiu” va asigura conditiile necesare pentru ca cei peste 200 de elevi sa poata servi masa in cele mai bune conditii.