Locuitorii din municipiul Hunedoara nu vor avea unde sa depoziteze deseurile menajere, pentru ca de la 1 ianuarie 2007 groapa de gunoi existenta va fi inchisa. Nici restul localitatilor din judet nu stau foarte bine, termenul de inchidere a actualelor deponeuri fiind destul de scurt.
Conform Planului National de gestionare a Deseurilor, in Hunedoara trebuiau construite doua gropi ecologice care sa deserveasca zonele de nord si sud ale judetului. Consiliul Judetean si consiliile locale ale municipiilor Deva si Hunedoara au incercat diverse variante de obtinere de finantari, fara rezultate concrete, insa, pana in prezent.
Mai multe tentative de asociere ale autoritatilor cu firme private au esuat. Uniunea Europeana va aplica amenzi, usturatorare, platite din banii contribuabililor, pentru neindeplinirea obligatiilor.
Groapa de gunoi a municipiului Brad a fost inchisa de un an, in timp ce deponeul din Hunedoara urmeaza sa isi sisteze activitatea la finele acestui an. Inca sase din cele 11 gropi de gunoi urmeaza sa fie inchise in urmatorii doi ani. Cea din Deva mai poate functiona pana in anul 2015, in conditiile in care inchiderea celorlalte deponeuri nu o vor suprasolicita.
Asocieri fara sfarsit
Autoritatile locale din Deva s-au gandit inca din anul 2000 la necesitatea construirii unui deponeu ecologic. In sase ani nu s-au realizat decat o serie de trei asocieri cu diverse firme private pentru realizarea investitiei, planurile fiind permanent abandonate din diverse motive. In 2000, Consiliul Local a aprobat asocierea cu SC „TIPS”.
Din motive necunoscute, intelegerea a cazut, desi autoritatea locala avea 20 la suta din afacere si a fost emis un acord de mediu pentru realizarea deponeului. In 2004, Consiliul Local a gasit un nou partener, societatea germana „Lemna International”. Dupa ce a cazut si asocierea cu aceasta firma, a fost gasita o noua locatie, pe teritoriul orasului Simeria, si un nou partener – „Krause Akihitti”.
Directorului executiv al Agentiei de Protectie a Mediului (APM), Elena Badescu, a declarat ca groapa de gunoi de la Simeria nu putea sa primeasca aviz de mediu pentru ca se afla prea aproape de zona locuita. „Nu poti sa risti sa amplasezi adevarate „bombe”, in care se pot acumula pungi cu gaz metan, aproape de localitati”, a declarat sursa citata.
In prezent nu exista o solutie definitiva pentru amplasarea deponeului ecologic care sa deserveasca zona de nord a judetului Hunedoara, chiar daca termenul pana la care acesta trebuie finalizat expira peste mai putin de jumatate de an.
Proiect ISPA pierdut
Conducerea CJ a initiat, in anul 2001 un proiect pentru finantare prin Programul „ISPA”, pentru construirea unui deponeu ecologic in Valea Jiului, care sa deserveasca partea de sud a judetului. Administratia judetului instaurata dupa alegerile din 2004 a renuntat, insa, la finantarea din fonduri europene a proiectului, incercand, dupa modelul Consiliului Local Deva, mai multe variante de asociere ratate.
In prezent se poarta discutii intre primariile localitatilor din Valea Jiului si Consiliul Judetean pentru studierea posibilitatii construirii unui deponeu ecologic de gunoi menajer.
Contribuabilii vor plati
In cazul in care autoritatile locale nu vor gasi solutii care sa se conformeze normelor negociate cu UE, Romania va plati amenzi. Polonia a fost nevoita ca, ani la rand, sa plateasca UE o suma de 300.000 de euro pe zi, pana cand si-a mai eliminat din neajunsurile la acest capitol.