Peste 1.500 de persoane au participat, joi, la comemorarea celor 13 generali executati la Arad in timpul Revolutiei maghiare de la 1848-1849, alaturi de oficiali din guvernele Romaniei si Ungariei. La eveniment au luat parte si cateva sute de turisti maghiari, mare parte dintre ei sosind in municipiul resedinta a judetului Arad inca de la inceputul acestei saptamani, pentru a lua parte la manifestarile dedicate comemorarii.
Alaturi de oficialitatile locale, la Obeliscul ridicat in memoria celor 13 generali au participat ministrul Comunicatiilor din Ungaria, Kovacs Kalman, David Ibolya, vicepresedintele Parlamentului maghiar, consulul Ungariei la Cluj, dar si presedintele UDMR, Marko Bela, vicepremier in Guvernul Romaniei. Liderul Uniunii a spus ca evenimentul trebuie privit la fel, atat de cei de nationalitate romana, cat si de maghiari, deoarece cei comemorati au luptat pentru libertatea ambelor popoare.
In acest an, maghiarii comemoreaza 156 de ani de la executarea celor 13 generali, in memoria carora la Arad a fost reamplasata, in 2004, Statuia Libertatii, pentru care comunitatea maghiara a cheltuit aproape jumatate de milion de euro. Pentru a fi preintampinate eventuale contramanifestari din partea radicalilor maghiari, in zona Obeliscului au fost amplasate numeroase forte de ordine.
Manifestarile s-au incheiat in Parcul Reconcilierii romano-maghiare, in fata Statuii Libertatii. Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca Aradul a devenit, incepand de anul trecut, dupa reamplasarea statuii, un oras al victoriei, dupa ce initial a fost unul al doliului. „Nu exista libertatea romanilor sau a ungurilor, exista doar libertate”, a afirmat liderul Uniunii.
In timp ce demnitarii romani si ungurii sustineau discursuri in fata Statuii Libertatii, un grup de tineri a distribuit celor prezenti manifeste prin care isi exprimau nemultumirile fata de UDMR. Astfel, pe manifestele semnate de Consiliul Tinerilor Maghiari (CTM) cu sediul la Cluj, era mentionat ca formatiunea maghiara, de cand face parte din coalitia de guvernare, nu-si respecta promisiunile din campania electorala. CTM sustine ca Uniunea, desi are un vicepremier in Guvern, „a uitat” de sloganul din campania electorala prin care se cerea autonomie in Tinutul Secuiesc, dar si de infiintarea unei universitati in limba maghiara.