Devalorizarea leului creste pretul furajelor pentru porci, dar si pretul carnii.
Cele mai mari costuri pentru a produce un kilogram de carne de porc sunt cele cu furajele. "Acestea variaza in structura costurilor de productie intre 55 si 75%, iar cand contributia furajului la structura costului creste, poate insemna o scumpire exagerata a ingredientelor furajere" spune directorul PIC Romania, Ioan Ladosi. La fel, pretul cerealelor contribuie cu peste 80% in structura ratiilor si, deci, in structura pretului furajelor. In aceasta perioada, pretul cerealelor nu are variatii mari "dar la ingredientele proteice, srotul de soia si faina de peste, pretul lor creste constant, posibil pentru ca anul 2008 nu a fost unul excelent pentru culturile de soia din SUA si Brazilia" spune Ladosi. Scumpirile de furaje sunt motivate de firmele importatoare prin scumpirile din tarile de origine dar si prin scumpirea transporturilor.
In acest context, evolutia cursului valutar este este una din cauzele principale ale maririi preturilor. "Teoretic, in conditiile scaderii efectivelor mondiale de suine si pasari, presiunea cererii asupra preturilor ar fi de asteptat sa se tempereze in aceasta perioada", mai afirma Ladosi. Fermierii cei mai expusi la cresterea cheltuielilor cu productia sunt cei care furajeaza cu furaj finit, pentru ca ei nu pot controla calitatea si provenienta ingredientelor. "De multe ori, achizitia de furaj finit devine, intr-un fel, o loterie. De regula, nu am observat vreo legatura intre scumpirea furajului si imbunatatirea calitatii la nici un furnizor. Furnizorul incearca sa utilizeze ingredientele cele mai ieftine pentru a-si imbunatati marja de profit, iar noi, fermierii, ne dorim furaje de cea mai buna calitate pentru a valorifica la maxim potentialul genetic al animalelor" a mai spus Ioan Ladosi.