CALAN. Grevistii foamei de la Calan (judetul Hunedoara) au hotarat sa inceteze protestul in urma discutiilor pe care reprezentantii lor le-au purtat, la Bucuresti, cu vicepremierul Gheorghe Pogea. Dupa doua saptamani de autoinfometare, fostii angajati ai societatii „Amidip” au iesit din greva fara sa le fi fost rezolvate revendicarile.
Decizia de incetare a protestului a fost luata dupa ce liderii Sindicatului „Victoria” au prezentat protestatarilor concluziile discutiilor purtate la Palatul Victoria.
Unul dintre liderii sindicali, Cristian Anghel, a declarat ca trei dintre cei opt grevisti ai foamei au fost internati in spital, din cauza starii de sanatate precare. „Este clar ca exista un interes al autoritatilor pentru situatia de la Calan, deoarece niciodata nu am avut discutii la un nivel atat de inalt si speram ca solutiile gasite impreuna cu vicepremierul Gheorghe Pogea sa se si concretizeze”, a afirmat reprezentantul angajatilor.
Anghel a mai spus ca inca de luni au putut fi observate primele masuri dispuse dupa vizita la Calan, de sambata, a ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, deoarece au fost declansate deja anchete sociale pentru acordarea unor ajutoare de urgenta.
In plus, marti a inceput o preselectie de dosare pentru forta de munca in strainatate, iar actiunea va continua.
Totodata, Anghel, care este vicepresedintele Sindicatului „Victoria”, s-a aratat ceva mai optimist decat in urma cu cateva zile. El a declarat ca nu vor fi probleme cu recuperarea salariilor restante pe lunile ianuarie-februarie 2005 pentru disponibilizatii de la „Amidip”, platile compensatorii urmand sa fie recuperate dupa vanzarea activelor societatii de catre lichida-to-rul firmei.
In urmatoarea perioada, AVAS va intocmi un raport referitor la terenurile ocupate de firma. Dupa clarificarea situatiei terenurilor, este posibil un transfer al acestora in patrimoniul Consiliului Local Calan si executarea unor lucrari de ecologizare. In urma acestora se estimeaza ca vor fi create noi locuri de munca si va exista deschidere spre noi investitii, mai ales ca suprafetele respective dispun de utilitati si sunt amplasate langa sosea.
Protestul disponibilizatilor de la „Amidip” Calan a inceput in urma cu doua saptamani, acestia solicitand plata drepturilor banesti res-tante, in valoare de 26,6 miliarde lei vechi, pentru 350 de persoane.