2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialFirme in lichidare, premiate de Camera de Comert Hunedoara

Firme in lichidare, premiate de Camera de Comert Hunedoara

Firme din Valea Jiului cu datorii sau chiar aflate in lichidare au fost premiate de Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) a judetulului Hunedoara. Pentru al doilea an, s-a decis ca societatile din Valea Jiului aflate in top sa nu se mai deplaseze la Deva, ci sa poata sa-si ridice premiile „acasa”.
Astfel, premiantul zilei a parut sa fie Consortiul „Gerom”, prin firmele sale, poate si din cauza faptului ca ceremonia s-a facut la sediul „Bussines Consulting Center”, care se afla chiar in curtea „Gerom Invest”. De precizat ca grupul de firme „Gerom” nu traverseaza cea mai fericita perioada financiara si totusi a „prins” cele mai multe premii, acest fapt aruncand o umbra de indoiala asupra criteriilor care au stat la baza acordarii distinctiilor.

Creativitate in lichidare

CCIA Hunedoara a acordat 10 premii pentru creativitate, dintre care 6 au ajuns in Valea Jiului. Pe locul III a fost nominalizat SC „Umirom” SA, firma cumparata in anul 2000 de fostul prefect PSD al judetului, Aurelian Serafniceanu, pentru 7, 9 miliarde lei in transe, iar acum se afla in reorganizare conform unor surse de specialitate. Cu ce anume s-a putut remarca aceasta firma, care a primit si anul trecut o distinctie asemanatoare, nu se stie. Se stie, in schimb, ca societatea de producere a utilajului minier inregistra, in primavara acestui an, datorii de 417 miliarde lei, din care la bugetul de stat 172 de miliarde lei, la asigurarile sociale – 166 de miliarde lei, la asigurarile de sanatate – 44 de miliarde lei, iar la somaj alte 35 de miliarde lei.
„Umirom” avea datorii inca de la privatizare, iar in timp nu a reusit sa se redreseze, in ciuda contractelor de sute de miliarde incheiate cu Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, poate si din cauza blocajului financiar existent in Valea Jiului. Din cauza debitelor foarte mari catre stat, in anul 2004 a fost instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale uzinei, care au fost apoi scoase la licitatie.
In plus, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara a introdus cerere pentru declansarea actiunii de faliment, tocmai din cauza datoriilor imense acumulate de-a lungul anilor de catre „Umirom”.

Premii multiple, dar cu datorii

O alta firma fosta membra a Consortiului „Gerom”, dar patronata acum de o fundatie umanitara al carui presedinte onorific este chiar Serafinceanu – si ne referim aici la „Gerrom Invest” SA Petrosani – a „smuls” in acest an 3 premii. Astfel, „Gerom Invest” este laureata locului I la capitoul „Industria de masini si echipamenrte” categoria intreprinderi mijlocii. De asemenea, aceeasi societate a obtinut locul II in topul creativitatii – inaintea „Umirom” -, iar, in plus, a primit si trofeul de excelenta al CCIA.
Nici „Gerom Invest” nu a scapat de probleme, desi merge mai bine decat la infiintare. Astfel, firma fostului prefect PSD Aurelian Serafinceanu trebuie sa plateasca peste 60 de milioane de lei la bugetul de stat, ca urmare a unei decizii a judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia.
Procesele au durat aproape 3 ani, pentru ca reprezentantii societatii nu au vrut sa achite suma in cauza si au incercat sa anuleze in instanta procesul-verbal care a stabilit datoria, in urma unui control al comisarilor Garzii Financiare Bucuresti. In urma verificarilor s-a constatat ca, de fapt, „Gerom Invest” a prejudiciat bugetul de stat prin neachitarea impozitului pe profitul obtinut din vanzarea unor active in perioada august 2001 – septembrie 2002.
Mai mult, o alta firma care a avut probleme din cauza datoriilor, dar s-a dovedit „cea mai creativa” in ochii reprezentantilor CCIA, este „Upsrom” SA Petrosani. Din cauza unor datorii in valoare de 300 de miliarde lei, care trebuiau achitate inca din 2003, la inceputul acestui an Serviciul Taxe si Impozite al Primariei Petrosani a decis scoaterea la vanzare a 3 autoturisme apartinand firmei. „Upsrom” este, de fapt, un „pui” al uzinei de reparare a utilajului minier, SC „Upsrueem” SA Petrosani, infiintata ca urmare a faptului ca nu s-a reusit rederesarea firmei-mama.
Reprezentantii CCIA au remarcat ca, fata de anul trecut, au scazut premiantii din Valea Jiului si, in plus, nici o firma din aceasta zona nu se regasteste in „Top 10”, unde figureaza cele mai mari puternice societati din judetul Hunedoara. In plus, in topul „Investitorul anului” se regasesc doar doua firme din Valea Jiului, fara nici o legatura cu mineritul, ceea ce arata ca vremurile in care se castiga mult din relatiile cu CNH a cam apus.

Cele mai citite

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă