Cunoscuta in vremea de trista amintire sub numele de Fabrica de Mecanica Fina, absorbanta de forta de munca din majoritatea zonelor rurale ale judetului Bistrita-Nasaud, SC „Mebis” se vrea astazi cel mai mare producator de echipamente pneumatice din Romania. Din 1991, aceasta a devenit societate pe actiuni, iar incepand cu 1994 s-a restructurat si retehnologizat fundamental, dorind sa se adapteze economiei de piata, cererii si exigentelor Uniunii Europene. Din octombrie 2000, a devenit firma cu capital integral privat, „fapt reflectat in cresterea calitatii si pozitia pe piata”, se mentioneaza pe site-ul companiei. Ce informatie nu apare, insa, este cine sta in spatele acestei afaceri si nici cu ce datorii defileaza compania pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
In afara vopsit gardul…
„Mebis” SA produce si comercializeaza structuri metalice si ansamble sudate complexe, ansamble si utilaje mecano-hidraulice, piese de schimb pentru masini terasiere, feroviare, autocamioane si diverse placi pentru matrite, stante, dispozitive si SDV-uri diverse, cilindri hidraulici cu simpla si dubla actiune, aparatura pneumatica pentru automatizari industriale.
Firma afiseaza o politica actuala de dezvoltare bazata pe un program bine definit, pe cunoasterea si satisfacerea solicitarilor clientilor, pe daruirea, experienta si forta angajatilor, pe un management modern, adaptat la mediul puternic concurential al pietii. Ce le daruieste, insa, angajatilor in schimb?
Inauntru leopardul…
Societatea are in jur de 400 de angajati, carora nu le-au fost platite o serie de obligatii catre bugetele asigurarilor sociale, somaj, asigurari de sanatate, iar starea economica precara cu care se confrunta compania nu transpare in nici un fel de pe site-ul, din care se poate trage o singura concluzie – acela ca la „Mebis” toate merg ca pe roate.
Cel mai important actionar al firmei bistritene este tot o societate pe actiuni – „Sam's Center” SA Bucuresti – care detinea, in luna martie 2006, 679.699 de actiuni si 52,51 la suta din afacere, urmat de SIF Banat-Crisana cu 346.637 de actiuni (26,78 la suta) si de „Transgaz” SA Medias cu 226.082 actiuni, reprezentand 17,47 la suta. Plutonul este incheiat de alti actionari minori, care detin imprena 3,24 la suta din bussines.
Dovada ca societatii nu ii merge prea bine si ca se vinde pe bucatele, a fost data chiar de directorul „Mebis”, Ioan Avram. La o sedinta ordinara a Consiliului Local, ce a avut loc anul trecut, acesta a facut o interpelare vizazi de refuzul Primariei de a elibera un certificat de urbanism pentru baza sportiva aflata in proprietatea societatii.
Avram a acuzat atunci legislativul bistritean pentru faptul ca municipalitatea refuza sa elibereze documentul de care „Mebis” are nevoie pentru a vinde baza sportiva, explicand ca starea economica actuala a firmei nu permite intretinerea obiectivului. El a adaugat ca AGA a decis ca baza sa fie vanduta, alaturi de celelalte imobile ramase dezafectate, totalizand 10.000 de metri patrati.
Sindicatul si datoriile la stat
Sindicatul Liber „Mebis” SA este condus de Aurel Ignat, odinioara simplu muncitor, sculer-matriter, ales ca lider de sindicat cu un singur vot diferenta fata de contracandidatul sau. Despre acesta nu se poate spune ca este prea indignat de situatia financiara a angajatilor, dar se stie ca din aceasta pozitie a ajuns, cam peste noapte, proprietarul unui apartament si al unui Mercedes S 500, cu numar de inmatriculare PH-33-SAM. Sa vina oare de la „Sam's Center”, adica din directia patronatului? Exclus, nu-i asa? Cu atat mai mult cu cat prin insasi definitia lui, sindicatul se opune patronatului si lupta pentru drepturile angajatilor, nu accepta sa fie cumparat de patroni si nici nu chefuieste cu acestia, cum se intampla la case mari.
Mai mult, „Mebis” SA figureaza pe site-ul Ministerului Finantelor Publice cu obligatii totale catre bugetul de stat de 44.227 RON. Mai departe, firma inregistreaza obligatii totale catre bugetul asigurarilor sociale de stat de 246.174 RON. Compania nu sta prea bine nici la capitolul obligatii catre bugetul asigurarilor pentru somaj, acestea totalizand, la 30 martie 2006, nu mai putin de 14.520 RON. Cele mai daunatoare datorii sunt inregistrate, insa, la capitolul obligatii catre bugetul asigurarilor de sanatate, care se ridica la 180.626 RON. Pentru toate acestea, dar si pentru obiceiul pagubos de a naviga printre datorii, impotriva „Mebis” SA s-a inceput procedura de executare silita.
Pe de alta parte, despre cat sunt de prost platiti muncitorii ar trebui sa vorbeasca tot sindicatul.
Samson si afacerile cu iz penal
Numele actionarul principal al „Mebis” SA, Costel Samson, s-a legat si de declinul „Fruvimed” Medgidia sau de cel al „Caloni Com Serv” SA Azuga. Referintele din presa centrala il plaseaza pe afacerist in mijlocul unor tranzactii cu iz penal, in care sunt implicate mai multe din firmele la care acesta este actionar.
Interesant este ca Samson a ajuns sa se si asocieze cu „Transgaz”, in cazul „Mebis” SA, societate in care „Sam's Center” si „Transgaz” detin impreuna 69,98 la suta. Ce importanta „geo-strategica” are compania se poate deduce foarte simplu din faptul ca in Bistrita nu prea mai exista terenuri, ori "Mebis” are de vanzare cel putin 10.000 de metri patrati.