Farmaciştii mureşeni s-au săturat să îndure umilinţele la care sunt supuşi de autorităţi prin nedecontarea la termen a medicamentelor gratuite şi compensate. Ei acuză acum statul de escrocherie şi s-au hotărât să îi „pună la zid pe vinovaţi”. „Statul are întârzieri la plată şi nu plăteşte penalităţi. Asta este cea mai mare escrocherie. Un cetăţean dacă întârzie să îşi plătească taxele, i se impun penalităţi”, a declarat Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Mureş, care a anunţat că, în semn de protest, farmaciile mureşene vor afişa pe geamuri zilele de întârziere înregistrate de stat, prin Casa Judeţeană a Asigurără de Sănătate (CJAS), la decontarea medicamentelor eliberate de fiecare farmacie în parte.
Datorii diferite
„Datoriile sunt diferite de la o farmacie la alta”, a spus Iustina Vas. Ea a adăugat că mesajul pus în vitrinele farmaciilor are şi rolul de a-i face pe bolnavi să înţeleagă starea financiară gravă cu care se confruntă farmaciile, dar şi să pună presiune asupra autorităţilor care nu respectă obligaţiile contractuale. Multe farmacii au de încasat sume cu o vechime care atinge în curând un an.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş a mai spus că farmaciştii mureşeni au probleme cu recunoaşterea cheltuielilor în cadrul programelor naţionale de diabet şi oncologie pentru lunile iunie, iulie şi august. „Aici suma ajunge la 10 milioane de lei, deci, suntem blocaţi la aprovizionarea cu medicamente pentru că nu putem cesiona aceste cheltuieli către distribuitori aşa cum se întâmplă în cazul reţetelor unice”, a spus Iustina Vas. Ea speră că, prin protestul lor, farmaciştii vor reuşi să sensibilizeze autorităţile şi să salveze de la închidere farmaciile care nu mai pot face faţă situaţiei actuale şi riscă să intre în faliment.