1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialFabrica de piloţi de pe litoral

Fabrica de piloţi de pe litoral

În timp ce majoritatea constănţenilor îşi petrec week-end-ul în familie, plimbându-se prin staţiuni sau alegând alte activităţi de divertisment, pentru 30 de familii sâmbăta şi duninica înseamnă ore bune petrecute pe pista de karting de la Palatul Copiilor.

 

Părinţi emoţionaţi, mecanici care fac ultimele verificări, motoare turate, antrenori care dau indicaţii de ultim moment unor piloţi de o şchioapă. Atmosfera încărcată la maximum aminteşte de circuitele de Formula 1, bineînţeles la o scară mult mai mică. Toţi privesc, fie că este vorba despre membrii echipelor tehnice, micuţii de la volan, taţi sau mame, la semafoarele care încă clipesc roşu deasupra liniei de start. Într-un final se face verde, iar 59 de karturi ţâşnesc ca nişte bolizi pe circuit. De acum încolo totul depinde de piloţii în miniatură.

Aşa a debutat prima etapă a Campionatului Naţional de Karting desfăşurată în capitală în week-endul 5-6 mai. Printre participanţi au fost şi şase constănţeni. Patru dintre ei -s-au întors acasă cu medalii. Pe lângă premierea organizată pe circuit, copiii s-au bucurat week-end-ul trecut şi de o festivitate la clubul Tomis Kart Constanţa. Şi tot atunci, membrii Tomis Kart Racing Team au reînceput antrenamentele pentru etapa viitoare, programată pentru 2-3 iunie la Bucureşti. „Trebuie să obţinem rezultate şi mai bune”, explică Gigi Băcioiu, antrenorul şi proprietarul clubului de karting constănţean. Echipa sa de competiţii a obţinut etapa trecută locurile doi şi trei la clasa Kid Kart, rezervată celor mai mici piloţi din lume (5-7 ani), un loc doi la clasa Mini şi locul trei la clasa KF 3.

Agrementul, singura sursă de venit

„Din 2010 nu am mai primit nici o sponsorizare”, a explicat antrenorul micilor piloţi, care a adăugat că Tomis Kart supravieţuieşte din activităţile de agrement, respectiv închirierea karturilor pe mini-circuitul constănţean pe perioada verii. „Am înfiinţat clubul în 2001. Întreaga activitate este privată şi nu am primit nici un ban de la stat. Plătim chirie pentru spaţiile pe care le folosim”, spune antrenorul.

Şcoală de karting

Tot în cadrul clubului funcţionează şi şcoala de karting, unde în prezent 30 de micuţi învaţă secretele sportului cu motor. Cel mai mic cursant din această vară are şase ani. Cât despre competiţii, se fac eforturi mari pentru deplasare şi plata standurilor. „Anul trecut nu am participat la campionatul naţional. Anul acesta vrem să mergem la toate etapele”, a adăugat Gigi -Băcioiu. Deplasarea la etape se face în felul următor: clubul deţine o autospecială care transportă karturile, materiale şi piesele de schimb, iar piloţii vin cu părinţii în maşinile personale. Omul ar dori să reasfalteze complet pista de karting de la Palatul Copiilor, dar nu există resurse. „Sportul cu motor costă. Activitatea de agrement se desfăşoară doar şase luni pe an, iar pentru restul anului trebuie să facem economii. Trebuiesc achiziţionate piese de schimb, uleiuri, combustibil”, a menţionat antrenorul Tomis Kart Racing Team. Tot el este şi mecanicul echipei. „Mai sunt oameni pasionaţi care vin şi ne ajută la competiţii. Nu o fac pentru bani, ci pentru microbul kartingului”, mărturiseşte Gigi Băcioiu. 

Mini-Schumi

Cel mai mic pilot constănţean care a urcat pe podium în prima etapă are puţin peste 7 ani. Idolul lui Răzvan Onoaie este Michael Schumacher, considerat cel mai bun pilot de Formula 1 al tuturor timpurilor. „Vreau să ajung ca el”, spune micul pilot. Deşi până la Formula 1 este cale lungă, Schumacher a debutat în curse de la o vârstă fragedă, tot pe kart, iar unul dintre cei mai buni piloţi de kart din România, Robert Vişoiu, care în 2012 aleargă în Formula 3 şi GP3, clase de accedere în Formula 1, a trecut prin mânile antrenorului Tomis Kart.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă