Firmele din judeţul Maramureş au exportat anul trecut mărfuri în valoare de peste 650 de milioane de euro. Exporturile le-au depăşit cu o treime pe cele din anul de vârf a crizei economice, 2009. Deşi anul trecut în Maramureş au crescut semnificativ şi importurile, care au fost cu peste 23 de procente peste cele din anul 2009, balanţa comercială a judeţului indică un excedent de peste 100 de milioane de euro datorat în principal agenţilor economici din domeniile producţiei de mobilă şi produse din lemn, a producţiei de maşini şi dispozitive mecanice şi electrice, precum a industriei textile.
Trend crescător
„Statistic, în judeţul Maramureş, exporturile au avut un trend crescător în fiecare an, iar în 2010 suntem peste media naţională. Calculat în moneda euro, am exportat cu 33,4% peste valoarea din 2009. Pe primul loc în structura exporturilor a fost mobila (36,5%), urmată de maşini şi echipamente electrice (35,2%), produse textile (8,7%), produse din lemn (6,8%), produse din cauciuc şi mase plastice (4,1%) şi aşa mai departe”, a declarat directorul Direcţiei de Statistică Maramureş, Vasile Pop. Şi în privinţa valorii exporturilor din 2010, pe primul loc se situează tot mobila. „S-a exportat mobilă în valoare de 199 de milioane de euro, apoi urmeauă maşinile şi dispozitivele mecanice, cu 191 de milioane de euro, produsele din lemn, cu 36,8 milioane de euro, materiale plastice şi din cauciuc, cu 22,5 milioane de euro, metale comune şi articole din acestea, cu 21,8 milioane de euro”, a enumerat şeful Directiei Judeţene de Statistică.
Anul trecut, societăţile comerciale care activează în industria lemnului au avut şi cea mai mare pondere din totalul cifrei de afaceri a judeţului. Şi asta cu toate, deşi din 2009, preţurile de achiziţie a produselor din lemn au scăzut pe piaţa externă cu peste o treime. Pe lângă firmele specializate in fabricarea mobilei, care au avut o pondere de peste 35% în cifra de afaceri a judeţului, pe tabloul economic al Maramureşului, au mai avut aporturi semnificative societăţile care produc echipamente electrice, cu 27%, şi industriile alimentară şi de prelucrare a lemnului, fiecare dintre acestea realizând peste 9% din cifra de afaceri a judeţului. De asemenea, la cifra de afaceri a judeţului şi-au mai adus aportul societăţile comerciale din industria construcţiilor metalice (3,6%), a produselor din cauciuc şi mase plastice (3%), a autovehiculelor de transport rutier (2,4%) şi a articolelor de încălţăminte (2,1%).