2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialExplozie de cultura la Sibiu

Explozie de cultura la Sibiu

Trei spectacole cu piesa „Pescarusul” de Cehov, in regia lui Andrei Serban, cu o distributie remarcabila, in fruntea careia straluceste actrita Maia Morgenstern, vor deschide vineri seara, 12 ianuarie, seria evenimentelor culturale incluse in Programul „Sibiu – Capitala Culturala Europeana”. Andrei Serban se bucura de cea mai buna reputatie in lumea teatrului, iar piesa montata pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu promite sa devina primul eveniment major al acestui an in oras.
Spectacolul in sine constituie un experiment teatral unic, pentru pregatirea caruia regizorul a ales sa lucreze cu distributie dubla (doi actori pentru fiecare rol) de la teatre din Sibiu, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Bucuresti. Rolul principal a fost rezervat sublimei Maia Morgenstern intr-o piesa in care publicul se va afla pe scena, alaturi de actori, traind spectacolul alaturi de acestia. Din distributie mai fac parte Andreea Bibiri, Diana Fufezan, Rodica Tilea, Marian Ralea, Tudor Aaron Istodor, Ovidiu Mot si clujeanul Cornel Raileanu.
Pe parcursul lunii ianuarie, la Sibiu mai sunt programate spectacole cu piesele „Balul”, in regia lui Radu Alexandru Nica (dupa o idee a Theatre de Compagnol – Franta), si „Vremea dragostei, vremea mortii”, de Fritz Kater, reaalizata de acelasi regizor.

Parada „Lolelor”

De asemenea, in centrul Sibiului, in Piata Mare, B-dul Balcescu si Cazarma '90, in 27 ianuarie va fi reeditata serbarea populara a jocului „Lolelor”. Obiceiul, atestat din secolul al XVII-lea si originar din orasul Agnita (Sibiu), a disparut odata cu emigrarea masiva a sasilor transilvaneni din Romania. Initial sasesc, evenimentul inglobeaza traditii ale breslelor din Evul Mediu, prezinta mestesugurile traditionale, simbolizeaza alungarea iernii si marcheaza, intr-un context umoristic mai putin rafinat, trecerea intr-un nou an.
Personajele traditionale din Parada Lolelor sunt reconstituite fidel, asezarea fiind realizata dupa rangul breslelor si dansurile pe care le performeaza, prescrise cu strictete de traditie. Defilarea celor aproximativ 100 de personaje mascate va avea loc pe strazile orasului, iar in traseul lor, „Lolele” (tineri mascati) atrag publicul intr-un dans traditional, iar participantii primesc drept recompensa cate o gogoasa.
In seara aceleiasi zile va avea loc „Balul Lolelor” in Bastionul Portii Cisnadiei Sibiu, cu muzica traditionala saseasca, gogosi, ceai cald si vin fiert.

Seri muzicale

In „Imperium Pub”, unul dintre cele mai selecte cluburi sibiene, serile de marti si joi vor fi dedicate jazz-ului, restul saptamanii fiind rezervat concertelor de blues, jazz-rock si fusion. Johnny Raducanu & Friends, Teodora Enache, Cristel Ungar & Marius Popp, Berti Barbera & Nicu Patoi, Nico, Nicu Alifantis, Berti Barbera, Vali Racila si nume mai putin sonore, dar nu mai putin valoroase, precum Raul Kusak, Alin Constantiu, Marian Georgescu sau Irina Sarbu, sunt asteptati in „Imperium Pub” la inceput de an.
„Master-evenimentul” lunii ianuarie va fi, insa, un concert unplugged sustinut de formatia „Krypton”. Si Filarmonica de Stat din Sibiu are un program incarcat pentru luna ianuarie, pe langa concertele saptamanale fiind progamate evenimente sustinute de soprana Katarina Jovanovic (Serbia) si violonista Tatjana Vassiljeva (Rusia).

Film, multimedia

Si Studioul „Astra Film” propune, in luna ianuarie si apoi in fiecare zi a anului, cate un film documentar pe zi, in cadrul programului „Cinemateca non-stop”. Documentarul „Apocalipsa dupa Cioran” (Gabriel Liiceanu, Sorin Iliesi) a fost titlul care a deschis seria proiectiilor in primele zile ale anului.
Pe 15 ianuarie este programat sa ruleze controversatul „Campionul Balcanilor”, de Reka Kincses, pe 24 ianuarie este programat mult-titratul „Blestemul Ariciului”, de Dumitru Burdala, iar pe 26 ianuarie documentarul „Un nou Eldorado”, o viziune a regizorului Tibor Kocsis (Ungaria) asupra proiectului minier de la Rosia Montana (judetul Alba).

Muzee, expozitii, conferinte

Totodata, sub titulatura „Baronul Brukenthal homo europaeus”, sunt prezentate publicului expozitii cu principalele piese din colectiile de pictura si gravuri ale baronului, cu elemente de mobiler de patrimoniu ce au apartinut acestuia si cu celebrele tablouri readuse la Sibiu dupa 50 de ani de „imprumut” catre Muzeul National de Arta al Romaniei.
Tot in ianuarie mai sunt programate expozitii cu tematica locala (istoria Sibiului, istoria breslelor, etc.), dar si evenimente interdisciplinare precum expozitia de pictura a maramureseanului Adrian Gorzo, intitulata „Salve fiat romuli nepos”. De asemenea, sub titulatura „Sibiu – orasul meu natal”, vor fi organizate conferinte, expozitii si intalniri cu reprezentanti ai diasporei, la Muzeul „Astra”, din Piata Mica, iar in perioada 20-30 ianuarie peste 100 de profesori si studenti din tarile Europei vor participa la seria de conferinte a Universitatii europene „Atlas-Turism, Cultura si Unitate in Diversitate”.
Programul complet si detalii despre toate aceste evenimente pot fi consultate pe site-ul www.sibiu2007.ro.

Cele mai citite

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă