» Profesoara de literatura romana de la scoala din comuna galateana Namoloasa a transformat eroul de la 1916 intr-o… cocota imbracata in haine militare, dupa ce i-a "rujat" buzele si i-a "machiat" genele cu vopsea neagra.
» Statuia a fost ridicata in cinstea satenilor romani, condusi de generalul Averescu, ce au tinut piept armatei germane conduse de generalul Mackensen.
Comuna Galateana Namoloasa a intrat istorie datorita fortificatiilor Focsani-Namoloasa-Galati, construite pe vremea Regelui Carol I si luptelor date in aceasta zona in cele 2 razboaie mondiale. In iulie 1917, armata germana condusa de generalul Mackensen a fost oprita pe aliniamentul fortificatiilor de trupele conduse de generalul Averescu. A fost o mare victorie, care a presupus si mari jertfe. In acele lupte si-au dat viata zeci de barbati din Namoloasa, iar satenii au ridicat un monument prin care sa le cinsteasca memoria. Dar dupa revolutie, monumentul eroilor de la Namoloasa a avut o soarta crunta. In urma cu cativa ani, profesoara de limba romana de la scoala din sat, Doina Curelaru, a avut ideea nefericita de a schimba fata monumentului, la propriu, supunandu-l la o sedinta de "cosmetica". Fata eroului de la 1916-1918 a fost "fardata" cu vopsea bej, genele si sprancenele i-au fost ingrosate cu "make-up" negru, iar buzele i-au fost date cu o vopsea rosu intens.
I-au mai fost vopsite si hainele, obielele, centura, port-hartul si pusca, iar ghetele i-au fost date cu crema neagra.
Vremea si-a spus cuvantul
Dupa ce a fost vopsit prin 2002, monumentul a fost abandonat de cosmeticiana de ocazie. Acum, vopseaua s-a scorojit, iar imaginea monumentului este jalnica. Daca inainte de a fi spoit, indemna la respect fata de cei care
si-au dat viata pentru ca tara sa nu cada sub ocupatie straina, astazi statuia starneste doar infamante hohote de ras. Tot respectul pe care il purtam istoriei tarii si jertfei inaintasilor este spulberat de imaginea ridicola a unei cocote imbracate in haine militare. Primarul din Namoloasa, Adrian Razmerita, care si-a preluat mandatul la alegerile din iunie anul trecut, este vadit incomodat de batjocura la care a fost supus monumentul in anii trecuti si promite o interventie a unor specialisti in restaurarea monumentelor istorice:
"Este jalnic. Ca sa fiu sincer, asa l-am preluat pe inventar. In spatele monumentului avem constructia unei troite care se va finaliza in acest an si cu aceasta ocazie vom reamenaja si Parcul Eroilor. In ceea ce priveste monumentul, vom apela la o firma specializata in restaurarea monumentelor istorice si il vom aduce la imaginea pe care merita sa o aiba un astfel de monument. In acest an, vom rezolva", ne-a declarat primarul Razmerita. "Necazul" vine de la faptul ca unele monumente, cum este si cel de la Namoloasa, sunt in categoria monumentelor de for public, nu monumente istorice, iar in aceste conditii nu beneficiaza de protectia legii monumentelor istorice. De fapt, sunt monumente aflate pe inventarul primarului localitatii, iar modul in care sunt protejate si conservate astfel de monumente sunt la latitudinea primarului. Sau a unei profesoare lipsite de inspiratie, cum s-a intamplat la Namoloasa.
Este jalnic. Ca sa fiu sincer, asa l-am preluat pe inventar. Vom apela la o firma specializata in restaurarea monumentelor istorice si il vom aduce la imaginea pe care merita sa o aiba un astfel de monument." Primarul Adrian Razmerita