Patronul clubului sportiv "CFR", Arpad Paszkany, care este si administratorul companiei de investitii Polus Transilvania, trebuie sa se prezinte in fata procurorilor clujeni, fiind acuzat de instigare la luare de mita.
Paszkany nu este momentan in tara, ci in Austria. El a parasit Romania cu o zi inainte de data la care fusese convocat de procurorii DIICOT pentru a explica relatia sa cu Liviu Man, seful trustului "Gazeta". In acelasi timp, fostul sofer al lui Paszkany, actualul viceprimar liberal al Clujului, Adrian Popa, se afla oficial in concediu in Austria la schi.
Paszkany sustine ca invinuirea sa este abuziva si ca, de fapt, a fost subiectul unei inscenari politice puse la cale de catre liderul liberal clujean Marius Nicoara.
In acelasi timp, Arpad Paszkany este si protagonistul unor afaceri dubioase, dintre care unele fac astazi obiectul unor interminabile procese.
Afacerea "Sapca verde"
Compania "Polus Transilvania", administrata de Arpad Paszkany, construieste in prezent un urias centru comercial la iesirea din Cluj spre Floresti, pe un teren de peste 30 de hectare, revendicat de cel putin alti doi proprietari. Felul in care "Polus Transilvania" a intrat in posesia terenului denumit "Sapca Verde", care apartinea de FPS Cluj si era in folosinta Statiunii Experimentale a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), fapt ce interzicea vanzarea lui, a constituit obiectul unei anchete a Corpului de Control al Guvernului, pe vremea cand acesta era condus de Ovidiu Grecea, in anul 2000.
Concluzia raportului, in urma caruia nu a fost luata nici o masura, era ca terenul a fost obtinut ilegal in 1998 de "Polus Transilvania", dar si la un pret de aproape 20 de ori mai mic decat cel al pietei.
Printr-o Hotarare de Guvern, din 2005, care prevedea posibilitatea proprietarului CFR de a construi pe terenurile aflate in litigiu, Paszkany a primit dreptul sa inceapa centrul comercial "Polus".
Compania administrata de omul de afaceri clujean s-a aflat in numeroase procese pentru proprietatea terenului de la "Sapca Verde", cel mai notoriu fiind cel cu USAMV. Inainte ca Universitatea sa primeasca o sentinta definitiva in proces, conducerea institutiei a acceptat 8 milioane de euro de la "Polus Transilvania" si a incetat orice actiune. Asta dupa ce, mai bine de jumatate de an, profesorii si studentii de la USAMV s-au plans ca muncitorii de la "Polus" le-au distrus experimentele de pe terenul de la "Sapca verde".
In prezent, cazul "Sapca verde" face obiectul unei cercetari a DNA, dar exista si actiuni in instanta de retrocedare a terenului.
Cartierul "Tineretului"
Compania "Polus" a primit in vara anului 2006 un contract de peste 200 de milioane de euro de la Primaria clujeana pentru a construi un cartier de locuinte in zona Borhanci din Cluj.
Seful Comisiei de licitatie care a acordat contractul firmei administrate de Paszkany a fost viceprimarul liberal Adrian Popa, care si-a inceput cariera de afacerist ca sofer al lui Paszkany. La vremea respectiva, cealalta firma care participase la licitatia pentru "Tineretului", "Impact" SA, a contestat de mai multe ori rezultatul, dar s-a "linistit" in momentul in care a primit construirea unui alt cartier din Cluj in zona Lombului.
Dupa atribuirea "Tineretului" catre "Polus", Adrian Popa a declarat pentru un ziar local ca i-ar fi cerut primarului Emil Boc sa nu fie seful Comisiei de licitatie, fapt negat la acea vreme de primar.
"Univers T", fara licitatie
Arpad Paszkany sustine in memoriul sau trimis de la Viena ca presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, nu ar fi vrut sa-i concesioneze hotelul din cadrul complexului "Univers T".
In realitate, Paszkany ceruse ca hotelul sa-i fie dat prin asociere directa si nu prin licitatie, in acest sens existand si un proiect de Hotarare a Consiliului Judetean, care a fost retras de la sedinta din 9 august 2005. Preluarea de catre Paszkany a unei parcele din complexul "Univers T" ar fi impiedicat mai tarziu construirea mall-ului pe care il ridica in prezent Iulian Dascalu, un alt acuzat in memoriul omului de afaceri clujean. Dascalu a castigat mai tarziu, in decembrie 2005, licitatia pentru mall-ul din Parcul Est, inclus in patrimoniul "Univers T".
In momentul in care presedintele CJ a afirmat, in toamna lui 2005, ca ar putea scoate la licitatie hotelul "Univers T", daca Paszkany insista pentru preluarea lui, omul de afaceri clujean a anuntat ca nu mai este interesat de investitie.
Amicii lui Paszkany
Omul de afaceri Arpad Paszkany are prieteni atat in mediile politice, cat si in cele care tin de administratie. El a facut parte din PNTCD, partid pe care l-a parasit impreuna cu actualul viceprimar Adrian Popa. Fostul lider taranist clujean Bogdan Cerghizan a afirmat anul trecut ca cei doi erau foarte buni prieteni, Popa incepandu-si afacerile ca sofer al lui Paszkany.
Un alt apropiat al lui Paszkany este actualul lider judetean al PLD Cluj, Tudor Oniga. Acesta este actionar, alaturi de Paszkany, la firma SC Southeast Euromentor, care a pierdut licitatia privind mall-ul din incinta complexului "Univers T".
Tot un prieten al lui Paszkany este Constantin Dascalu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Acesta a fost angajat si partener de afaceri al patronului Ecomax. Anul trecut, Paszkany a cerut de la acest Minister, tot prin procedura de asociere directa, un teren de peste 50 de mii de metri patrati. Asocierea fost stopata de ministrul de atunci, Gheorghe Dobre.