5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialE.ON Gaz taxeaza caloriile

E.ON Gaz taxeaza caloriile

» E.ON Gaz schimba unitatea de masura la facturarea gazelor, din metri cubi in kilowati-ora

» Reprezentantul Federatiei Asociatiilor de Proprietari Cluj considera ca se impune si schimbarea aparatelor de masura

» Cresterile costului de alimentare cu gaze naturale sunt camuflate sub explicatia "alinierii preturilor"
» Gazul romanesc este de trei ori mai ieftin si de o calitate mai buna decat cel importat
E.ON Gaz Romania a anuntat ca la 1 septembrie va introduce un nou sistem de facturare. Directorul general al E.ON Gaz Romania, Achim Saul, a afirmat ca sistemul presupune facturarea gazelor naturale in unitati de energie, respectiv kilowati-ora si nu in functie de cantitate, adica numarul de metri cubi de gaz consumat, cum era pana acum. El a dat asigurari ca aceste schimbari nu vor fi resimtite de consumatori in sensul cresterii facturilor. Cu toate acestea, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Cluj, Sorin Munteanu, a subliniat ca noul sistem de facturare taxeaza caloriile livrate, in timp ce consumatorii au montate la usa contoare care inregistreaza consumul in metri cubi. "Daca se vor monta aparate care sa masoare consumul in unitatea in care se factureaza va fi OK", a spus Munteanu.
Schimbarea sistemului de facturare a consumului de gaz, anuntata ieri la Cluj de conducerea E.ON Gaz Romania, trebuie insotita de montarea unor noi aparate de masura. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Cluj, Sorin Munteanu, crede ca noile schimbari ar trebui sa aduca imbunatatiri in calitatea alimentarii cu gaze naturale. "Insa, pana una alta asistam la o noua «afacere a baietilor destepti», care vor furniza probabil aparate de masurarea consumului caloric de gaz, si nu a metrilor cubi", a declarat Munteanu.
Referitor la masurarea consumului cu aparate corespunzatoare, care sa inregistreze consumul caloric si volumul, directorul E.ON Gaz, Achim Saul, a vorbit numai de montarea unor cromatografe la partea de primire a gazelor din sistemul de transport al Transgaz. Cu toate acestea, oficialii companiei au insistat ca utilizatorii finali nu vor simti mari schimbari a valorii facturilor.
O schimbare s-ar putea inregistra, admit reprezentantii companiei, la cei care primesc gaz de productie romaneasca. Directorul general al E.ON Romania, Saul Achim, a explicat ca o mie de metri cubi de gaz achizitionat din productia interna costa acum 170 de dolari, iar cel achizitionat din surse externe costa 300-400 de dolari. "Oricum aceste diferente vor fi simtite o perioada limitata de timp, pentru ca pretul gazului romanesc se va alinia la cel european, prin cresteri progresive".
E-on Gaz Romania utilizeaza un procent de 60% din gaz din productia interna si 40% din import. Compania are 1,3 milioane de consumatori, o retea de distributie de 18.065 de kilometri, din care peste 7.000 trebuie reabilitati pe parcursul urmatorilor zece ani.
In 2006, E.ON Gaz Romania a vandut 3,1 miliarde de metri cubi de gaze. z

PROCES
In urma cu o saptamana operatorul de gaze naturale E.ON Gaz a primit o amenda de 30.000 de lei de la Oficiul Pentru Protectia Consumatorilor Cluj, pentru inadvertente in sistemul de facturare, de livrare a facturilor si de servicii. Desi a achitat jumatate din contravaloarea amenzii in mai puin de 48 de ore, pentru a beneficia de reducerea legala la 50%, directorul general al E.ON Gaz a anuntat ca va contesta "anumite parti ale acestei amenzi in instante". Directorul OJPC Cluj, Mircea Avram, a afirmat, insa, ca "cei de la E.ON au semnat procesul verbal, deci si-au asumat amenda, pe care au si platit-o integral".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă