7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDrumul unui campion din Constanta

Drumul unui campion din Constanta

» Unul dintre cei mai buni sahisti juniori din tara este constantean.
» George Malureanu este elev in clasa a VIII-a la scoala "Gh. Titeica".
» Adolescentul este candidat de maestru si isi doreste sa devina mare maestru international.

George a descoperit primii pasi pe tabla de sah la numai 6 ani, atunci cand, in casa bunicilor, a gasit, intamplator, in pod, sahul la care a jucat bunicul sau in tinerete. "Bunicul era pasionat de sah. Am luat tabla de sah acasa si tata mi-a explicat cum se joaca", povesteste George. Copilul a descoperit, astfel, bucuria de a juca sah, placere care va deveni, in scurt timp, o pasiune.

Studiul, minimum trei ore pe zi
George spune ca un sahist foarte bun trebuie sa dea dovada de mai multe calitati. Unele native, altele care se formeaza pe parcurs. "In afara de talent, trebuie disciplina, poate si ambitie, iar pentru o minte agera trebuie sa muncesti mult", explica sahistul. O partida de sah poate dura si 5-6 ore, in functie de turneu, astfel ca ar mai fi nevoie de multa rabdare. Un motiv in plus pentru adolescent de a face si judo, in timpul sau liber, pentru a se mai relaxa. Se dedica studiului sahului minimum trei ore pe zi, iar in weekend nu se dezlipeste de masa de sah cate patru-cinci ore. George deschide calculatorul pentru a intra pe partide de sah, mai joaca pe internet cu diferiti sahisti. Nu mai este interesat de jocurile pe calculator.

Se documenteaza din carti de specialitate si urmareste cu sufletul la gura comentariul marilor partide. sahistul sau preferat este norvegianul Magnus Carlsen, cel care, la numai 19 ani, este considerat cel mai talentat sahist al noii generatii. In rest, lui George ii place sa se uite la televizor, din cand in cand, sau sa iasa cu baietii afara, la o vorba, un fotbal, sau la o partida de tenis. Nu ocoleste nici lectura, scriitorul sau preferat fiind Marin Preda. Materiile sale de suflet sunt romana si matematica.

"Ne trebuie acum niste concursuri tari…"
Parintii lui George sunt cei mai mari fani ai fiului sau. Mama sa il insoteste in turnee si traieste, alaturi de el, primele emotii ale rezultatelor. Drumul spre performanta este greu si costisitor, insa merita orice efort. Adolescentul nostru detine acum peste 2000 ELO, coeficient care stabileste ierarhia in clasament a sahistilor din lumea intreaga. "Ne trebuie acum niste concursuri tari. Sa joace cu varfuri si sa fie consecvent in clasamentul acesta. Apoi, incet-incet, sa faca performanta si la europene. Tintim sa urce in clasamentul international. Pentru a intra in clasamentul international, trebuie sa joci cu anumiti jucatori care sa fie candidati de maestri, sa faci remiza sau sa castigi cu ei", spune mama sa, un adevarat suporter.

Of-urile sahistului roman
In prezent, George se pregateste, individual, cu doi antrenori. Este vorba de Mircea Pavlov, cel care conduce clubul de sah de la Techirghiol, si Grigore George, mare maestru international. In fiecare saptamana exerseaza mutari pe tabla de sah pentru a deveni cel mai bun.  Regretul sau este insa ca acest sport al mintii nu este sustinut cum ar trebui la noi in tara. "Sunt multi sahisti buni in Constanta, insa nu sunt sustinuti. Ar trebui sa fie un club mare, si de juniori, si de seniori. Apoi, premiile nu sunt prea consistente.

Nu sunt asa mari, ca in alte sporturi", subliniaza George. "Doua-trei concursuri pe an, cu un castig de 2000-3000 de lei, nu este foarte mult", completeaza mama sa.  In alte tari, cum ar fi Olanda, Germania sau Rusia, sahul este foarte bine sustinut de catre stat. Sportivii sunt sustinuti financiar si trimisi la concursuri de elita. De asemenea, se face si o educatie in masa, prin introducerea in grile a unor canale de televiziune dedicate sahului. La noi in tara, din pacate, din cauza lipsei fondurilor de la stat, sportivii stau, de multe ori, la mana sponsorilor. In ziua de astazi, munca si talentul nu mai sunt indeajuns pentru a face performanta.

De mai multe ori campion
La 6 ani a participat la primul sau turneu, organizat de Palatul Copiilor, iar prima lui nationala a fost la 9 ani, la Eforie, in 2004. Anul urmator devine "favorit". La zece ani a obtinut medalie de bronz la Voineasa si ajunge sa joace si in Muntenegru. La 12 ani devine campion national la blitz si sah rapid si este medaliat cu bronz la europenele din Serbia. Anul trecut a obtinut titlul de campion national la sah normal si are rezultate foarte bune la o intrecere intre sahisti, organizata in Vietnam. si in 2009 George continua sa urce in clasamentul celor mai buni sahisti. In luna februarie obtine locul I la concursul national de sah senior (la categoria juniori 14 ani), in august este recunoscut ca fiind cel mai bun la un concurs de sah organizat la Agigea, iar in aprilie obtine locul I la olimpiada judeteana de sah si locul al II-lea la olimpiada nationala.

Cele mai citite

Barcelona „trebuie să se miște repede” pentru a-l transfera pe Andrei Rațiu!

Deco și conducerea catalanilor sunt sub presiune, având în vedere interesul altor echipe pentru fundașul român. Rațiu, pe lista scurtă a Barcelonei pentru un transfer...

Furt de proporții la o școală nouă: Aproape 40 de calculatoare și echipamente audio-video sustrase

Inaugurarea școlii era programată pentru 8 ianuarie, la revenirea elevilor din vacanță În noaptea de sâmbătă spre duminică, școala din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari,...

Boboteaza: Dezvăluirea Preasfintei Treimi și Sfințirea Apelor

Boboteaza este momentul în care Hristos, ajuns la vârsta de 30 de ani, primește botezul de la Ioan „Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă